Анджела Родел за „Хайдутинът като поп звезда?“ в АУБ

снимка: infomreja.bg

Нашумялата американка Анджела Родел ще дискутира културните и политически идентичности в българската поп-фолк музика със студенти от Американския университет в България. Лекцията „Хайдутинът като поп звезда?“ ще се проведе днес от 19:30 часа в аудитория „Андрей Делчев“ в Академичен център „Балкански“, университетски комплекс „Скаптопара“.

В лекцията си тя ще говори за поп-фолка, който използва български и балкански фолк-мотиви и се радва на огромна популярност у нас. Много певци в този жанр често черпят вдъхновение от образи на хайдути или войводи, особено когато изпълняват поджанр на поп-фолка, познат като Пирин фолк.

Лекцията ще разисква накратко корените на тези образи в българската история и ще изследва как двама съвременни изпълнители прибягват до тези образи при изразяване на мнения и становища в културни и политически разговори.

Анджела Родел е родена в САЩ през 1974 г. Докато учи славистика в Лос Анджелис, се докосва до „Мистерията на българските гласове” и за да я опознае отблизо пристига в България. Българското народно творчество я пленява, после среща Иван Христов – литератор, поет и музикант. С него, освен семейство, създават и етно-рок групата „Гологан”.

След главна роля във филмовия хит „Козелът”, идва участие в шоуто „Добре дошъл в България” и в сериала „Седем часа разлика”. Анджела Родел, също така, работи като професионален преводач от български език. От 2008 г. работи като преводач за фондация “Елизабет Костова” и за месечните списания за англоговорящи в България Vagabond и HighFlights. Освен това, Анджела Родел се занимава и с преводи на субтитри за игрални и документални филми.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//