Пастор Христов за протеста в Разлог: Нужна ли е тази евтина политика и шоу?!

Снимка: Infomreja.bg

"Казах на хората от махалата, че няма нужда от напрежение и да ходим пред съда"

Няма напрежение в махалата в Разлог. Снощи в нашата махала също имаше напрежение, имаше хора, които искаха да ходят, но нужна ли е тази евтина политика и шоу, убедих ги аз. В момента чия полза е, на коя партия?!

Това заяви пред ИНФОМРЕЖА пастор Асен Христов от махалата в Разлог по повод протеста пред сградата на съда в града и гледането на мярката за хулиганство на участниците в бой на 13-и май.

Пастор Христов бе категоричен, че е разговарял с организатора на протеста Димитър Марков, към когото е отправил и покана да посети махалата и да обясни мотивите за негодуванието на разложаните. Според пастора обаче в наглед мирния протест има политическа цел, която доказва „незрялостта на обществото ни“.

Цялата история е следната: деца от махалата са отишли да празнуват рожден ден на едно от тях и едно от по-малките е отишло да гледа как в съседна компания батковците играят канадска борба. Един от батковците обаче му ударил шамар и го напсувал. Това е искрата. Децата, вместо да се обадят на 112, са извикали таткото на детето и роднини. Така станало неприятното събитие, разказа версията, с която е запознат Христов. В пространството бяха комнтирани още две версии за ударения шамар. Едната, че детето крало сладолед от витрина, и другата - че детето ритало кош за боклук в заведението. Според граждани на протеста пък шамар не е ударен, а на детето му е направена забележка.

Има и нещо друго – нашето общество, и от двете страни, не сме дорасли до толерантността. По-голяма част от момчетата са от моите църква. Аз им казах, че бихме могли да направим компромис за един шамар, но те ми отговориха, че детето паднало на земята и „беше много тъжно да го гледаме“. Учениците обяснили още, че ги подразнило това, че всички свидетели гледали отстрани и се подсмивали „защото един батко ударил едно циганче“, допълва пасторът.

На мястото на инцидента са били председателят на „Демократична България“ в Разлог адвокат Иван Димитров и общинският съветник Радко Тумбев, които според пастора не са реагирали.

„Това са хора, за които сме гласували по съвест и не е морално тяхното отношение към който и да било гражданин на Разлог“, коментира Христов.

Това са представителни хора о града, който са видели всичко. Те е трябвало веднага да вземат отношение. Става дума за дете – без значение какъв етнос е, каза пасторът.

Аз говорих с организатора на протеста Димитър Марков, че не е нужно да използваме подобни пошли политически методи и да правим политическа пропаганда. Казах на хората от махалата, че няма нужда от напрежение и да ходим пред съда, той е независим и няма нужда от отказване на натиск, обясни още Христов и завърши с думите:

„Цялата ситуация е много неприятна, но предизвиква една голяма поука, че трябва да се научим да живеем помежду си мирно. Този конфликт се случва на фона на един голям обществено-политически проблем, който е между Израел и Палестина. Човешкият живот не е безразличен за никого.“

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK