Откраднаха 51 000 лв. и 515 евро от потребителската кооперация в Дъбница

снимка: infomreja.bg, архив

Крупна взломна кражба е извършена в гърменското село Дъбница миналата нощ. Неизвестни засега крадци са влезли в сградата на Потребителска кооперация "Единство", откъдето чрез разбиване на врати и касата на предприятието са откраднали 51 000 лева и 515 евро.

Запознати коментираха, че в сградата на потребителската кооперация, която е на пъпа на Дъбница, е проникнато през заден прозорец с дървена дограма. 

Докато стигнат до помещението, където се е съхранявала касата с огромната сума пари, крадците са разбили още три врати.

Те са действали с щанги, шлайфове, бургии, което означава, че са били оборудвани с всички помощни средства и машини, необходими им да стигнат безпроблемно до касата.

Най-вероятно извършителите са имали предварителна информация за наличието на огромната сума в сейфа.

Разследването и огледите на местопрестъплението е започнало веднага след подадения сигнал от служители на потребителската кооперация.

На първия етаж в сградата има хранителен магазин, собственост на кооперацията, а на втория етаж са разположени сватбен салон и администрацията на ПК-Дъбница, където е била и касата.

Според полицейската справка сигналът за престъплението е бил подаден към 07:06 часа вчера на тел.112. Според постъпилото обаждане кражбата е била извършена за времето от 20:00 часа в понеделник до 07:00 часа във вторник.

След незабавно проведени издирвателни мероприятия от полицейски служители на сектор „Криминална полиция” и РУ-Гоце Делчев при ОДМВР-Благоевград за установяване на съпричастност към престъплението, е извършена проверка в жилище, обитавано от К.К./30г./ от Гоце Делчев, в което е открито и иззето около 190 грама бяло прахообразно вещество, реагиращо положително на амфетамин, а в жилище, обитавано от Л.П./26г./ от Гоце Делчев, е открита и иззета около 100 грама суха, зелена, тревиста маса, реагираща положително на канабис.

Работата по установяването на съпричастността на лицата към извършеното престъпление, както и на други лица продължава. По случая е образувано досъдебно производство.

Председателят на ПК-Дъбница Георги Малаков и работещите в предприятието служители оказват пълно съдействие на разследващите органи.

Установено е, че сградата не е била обезопасена с алармена система и камери за видеонаблюдение. Нямало е и налична жива охрана.

По време на първоначалните разпити е станало ясно, че за по-лесно опериране с финансовите средства на кооперацията в касата на предприятието са се държали големи суми пари заради ежедневното пазаруване за зареждане на търговските й обекти.

Плащало се е в кеш при пазаруване на продукти за магазините на ПК-Дъбница, тъй като напоследък търговците имали изискване да получават парите в брой, а не по банков път.

В Дъбница преобладават предположенията, че кражбата е извършена с помощта на хора от селото, които са имали информация за вътрешното разположение на помещенията и наличността на огромната сума пари в касата.

ПК "Единство" - Дъбница е една от най-богатите кооперации в региона. Тя има хранителни магазини в Ореше, Крушево, Хвостяне и други села в общината. Отделно отдава и собствени помещения под наем.

Магазините на кооперацията често са обект на посегателства. Разбивани са многократно и други сгради, нейна собственост, откъдето са извършвани множество кражби.

 

снимка: infomreja.bg, архив
снимка: infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK