Ниски заплати и непосилни норми отказват шивачките от работа в Кюстендилско

снимка: infomreja.bg, архив

Глад за шивачки регистрират от Бюрото по труда в Кюстендил през последните няколко месеца. Това си остава и най-търсената работна ръка сред бизнеса в региона. Официално в трудовата борса са обявени около 40 свободни работни места в тази сфера, като най-голяма е бройката за изработване на облекло.

Данните показват, че най-много се търсят хора без образование. Общо 77 са обявените позиции за хора със средно и по-ниско ниво на образование. За висшистите пък се предлагат едва 6 места.

„Е, как може да се издържа по 12 часа на работа. Има случаи по шивашките цехове, където се работи буквално при нечовешки условия. Поставят ти някаква норма, която не можеш да достигнеш и при 24 часа работа и ти обещават 500 лв. заплата. Накрая ти дадат едва минималната. Да не говорим, че те пускат на тоалетна само по време на обедната почивка. Бригадирите ти дебнат дори и ако излезеш да изпушиш една цигара”, твърди работничка в шивашки цех.

В други големи предприята пък бизнесмените са измислили врътка с полагащите се купони за храна. Ако излезе работника болничен, губи 100 лв. за храна. Така при заплата 490 лв. ако се разболее детето ти или ти самият, получаваш 390 лв. заплата, разкриват схемата опарени.

 

снимка: infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

3 та категория18:10 - 23.08.2013
Какви синдикати , това са престъпни организации.Съгласен съм с Маверика, вие работите по 12 ч. защото сте слабо квалифицирани и не си изкарвате нормата за 8ч. Чували ли сте за научнообосновани норми, знаете ли защо тези машини развиват по 5000 оборота на минута, защото тази работа изисква бързина ,а не пушене на цигари празни приказки.
вики20:05 - 21.08.2013
Народе ако сте чували думата Подкрепа или КНСБ това са синдикати които се борят за правото на работника крайно време е да се включите към тях.Те са хората които ще ви помагат при договарянето с работодателя те са хората които ще ви съветват какво да правите защото те знаят най добре законите.Не се плашете а се присъединете кум тях страхотно е да знаеш че има хора които те пазят.
Ели19:25 - 19.08.2013
работим по 12ч и повече , без да заплаштат изванредни , 5 дена отпуск в годината ,останалите отиват на вятъра ,а проверяващите си затварят очите.
биби19:19 - 19.08.2013
тоя Маверик няма никаква представа как се работи в такива цехове

FACEBOOK

//