Нинова с предложения за справяне с COVID кризата

Източник: БСП

Тя определи доходите, бедността, неравенствата и здравеопазването като най-сериозните проблеми в момента

Председателят на БСП определи доходите, бедността и неравенствата и здравеопазването като най-сериозните проблеми в момента. За решаването им управляващите предлагат временни мерки до изборите, смята Нинова.

В нашия алтернативен бюджет предлагаме друг подход - с грижа за хората. Управляващите предлагат на пенсионерите 50 лв. само до март. Но кризата няма да свърши март месец. Ние предлагаме всички пенсии с нов коефицент на средноосигурителния доход. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на БНР.

Тя подчерта, че докато предложените от управляващите 50 лв. добавки към пенсиите струват на бюджета 1,2 млрд. лв., преизчисляването им би струвало 800 млн. Сред другите предложения на БСП, които Нинова представи, са семейното подоходно облагане, при което на едно семейство, което работи, осигурявало се е и има деца - ще плаща по-малко данъци, както и отмяна на плоския данък и въвеждането на прогресивен такъв.

Нашето предложение за намаляване ДДС на лекарствата по 20% на 9% гарантирано ще доведе до намаляне на цената им, защото лекарствата се регулирана стока, добави тя.

По повод скандалите в парламента и осигуряването на кворум, Нинова коментира, че 4 години в този парламент ГЕРБ и Обединените патриоти налагат език на омразата. Това, което изредих като наши предложения и още много други, се отхвърлят автоматично, без диалог и без разумни аргументи. В същото време използват кризата, за да прокарват тихомълком лобистки закони и закони, които отнемат права и наказват българските граждани. Ще ви дам конкретни примери в последните една-две седмици.

Вкараха закон за застрояване на Черноморието, който ще оправдае строежа на Алепу например. Или - внесоха закон за отнемане трудови права на работещи с двойното увеличаване на извънредния труд. Ощетиха хората с увреждания като им отнеха правото на асистент в почивните и празнични дни. Узакониха още веднъж едноличната власт на Борисов като разрешиха той да харчи безразборно и неконтролируемо от парламента парите, събрани от всички българи.

Приеха 10 млрд. дефицит - милиардни дългове за поколения напред, без Борисов да дойде да отчете как се харчат тези пари. И на всичко това, искат БСП да стане съучастник като им осигури кворум. Няма как да стане това. Та ние четири години се борим този порочен модел на управление да бъде променен, сега няма как да го крепим. Всеки ден, в който те остават на власт е пагубен за България и ние не можем да бъдем съучастници в това.

На въпрос за разнобоя в управленската коалиция заради детските надбавки, Нинова отговори, че през последните години в управленската коалиция винаги възникват уж някакви противоречия, които след това задкулисно се изглаждат. И този път ще постигнат съгласие. Не, за да решат проблемите на хората, а в името на това - да останат още няколко месеца на власт. Още при съставянето на това правителство казахме, че това е коалиция по интереси и на пазарлъците. Това е първият порок на управлението. Вторият е принципът "разделяй и владей, който Борисов го прилага постоянно. Преди месеци противопостави лекари на първа линия на други лекари. Преди години противопостави тютюнопроизводителите. Това противопоставяне на различни групи от обществото е изключително непродуктивно за държавническа политика и за просперитета на обществото. Сега противопоставя майките на полицаите, а може да се решат и двата въпроса.

На въпрос за машинното гласуване и новината, че е обявена обществена поръчка за покупката на 9 600 машини за 36 млн. лв., Нинова отговори: "Ние сме за пълното машинно гласуване, за съжаление управляващите направиха отстъпление и допуснаха двата вида гласуване. А за самата подготовка на изборите - много закъсняха и отново се опитаха да прехвърлят отговорността на ЦИК, затова и бившият председател на ЦИК си подаде оставката. Държавата трябва да се помогне по-категорично, да не прехвърля всичко на ЦИК". Нинова е категорична, че трябва да се гарантира честността на изборите и да не се позволява на управляващите да подменят вота. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK