НИМХ в протестна готовност, заплашва да спре прогнозата за времето

Снимка: Infomreja.bg

Метеоролозите са притеснени, че няма да получават финансиране за научна дейност

Недоволство в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Служителите са готови да спрат прогнозата за времето в знак на протест. Причината е решение на Министерския съвет, с което институтът се мести в Министерството на околната и среда и водите. 

Метеоролозите са притеснени, че няма да получават финансиране за научна дейност. Твърдят, че опитите им да разберат причините за промяната и да разговарят с двамата ресорни министри били неуспешни.

Затова от научния институт се обърнаха с писмо до премиера Кирил Петков. Искат да знаят дали решението е взето прозрачно и защо не е съгласувано с тях.  

Синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева обясни в ефира на „Твоят ден”, че това би означавало да спре извършването на научна дейност.

„Преди три години излязохме от БАН и успяхме, под шапката на МОН, да се развиваме в посока, която ни предоставя възможност да развиваме научна и оперативна дейност. Опитахме се да се свържем с властта, да ни обяснят какви са причините за това решение, заради което искат да ни върнат назад. Ние сме научен институт. С това преместване, при такива условия, няма да упражняваме научна дейност, което е абсурдно”, добави тя.

Все още няма обявена дата за протестните действия, като синоптиците се надяват на разговори с властта преди това.

Системното място на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) е там, където се използва неговата експертиза. Това е преди всичко, но не само Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Така министърът на образованието и науката акад. Николай Денков коментира предложението НИМХ да излезе от системата на Министерството на образованието и науката (МОН). 

По закон МОН трябва да задава общите политики за развитие на образованието и научната дейност в България и да бъде равноотдалечено от всички научни институти. Към момента, освен НИМХ, всички институти са или към други организации като университетите, Българската академия на науките, Селскостопанската академия, или към други министерства. Например Националният център по заразни и паразитни болести е към Министерството на здравеопазването, а Институтът по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“ – към Министерството на отбраната. 

Прехвърлянето на НИМХ от МОН към МОСВ е поискано на 16 юли 2021 г. от тогавашния министър на околната среда и водите Асен Личев. В писмото си до МОН той излага подробно своите мотиви: „Законът за водите създава преки задължения за НИМХ и определя НИМХ като субекта, извършващ количествения мониторинг на валежите, подземните и повърхностните води, включително наносния отток…Посочената дейност е пряко свързана с правомощията на министъра на околната среда и водите по управление на водите на национално ниво… Допълнително, дейността на НИМХ е от изключително значение за поддържането на националната мрежа за мониторинг на подземните води, част от Националната система за мониторинг на околната среда.“ Министър Личев посочва още, че промяната ще повиши ефективността и ще оптимизира организацията по осъществяване на мониторинга, ще подобри крайния резултат при разработване на стратегически и програмни документи, пряко свързани с управлението на водите. „Промяната ще доведе и до намаляване на административния ресурс, пряко свързан с осигуряване на комуникацията и обмена на данни при осъществяване на мониторинга на водите“, се казва в писмото до МОН.   

Министър Асен Личев предложи НИМХ да бъде прехвърлен от МОН към МОСВ още при актуализацията на държавния бюджет през миналата есен. Тогава се прецени, че е по-удачно това да се направи с приемането на бюджета за 2022 г., уточни министър Денков. Той отбеляза, че няма забележки към работата на института: „Всички виждаме, че те са много активни, използваме техните резултати.“ 

Акад. Денков подчерта, че МОН никога не е предлагало промяна в статута на НИМХ по отношение на неговото финансиране. Дали един институт е под шапката за едно или друго министерство, по никакъв начин не променя неговата възможност да кандидатства за научни проекти. 

Министърът е готов да обсъжда къде е най-доброто място на института. „Този разговор ще се проведе на правителствено равнище, защото има различни възможности“, каза акад. Денков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK