Най-скъпите великденски яйца

Източник: Luxurycolumnist.com

Те са изработени от великата ювелирна фамилия Фаберже

Червеното яйце е най-разпознаваемият символ на големия християнски празник Великден. Според преданието Мария Магдалена поднесла на император Тиберий яйца и му разказала за възкръсването на Христос. Императорът заявил, че ако това е вярно, яйцето, което държи, трябва да стане червено. И то се оцветило в червен цвят. Оттогава през вековете върви традицията за Великден да се боядисват яйца, като основният цвят е червен. Традиция, която през вековете спазват всички християни - от най-бедните, до най-богатите, в това число и фамилиите на управляващите монарси.

Именно по волята на може би най-бляскавата монархическа фамилия - руската имперска династия Романови, се раждат най-скъпите великденски яйца - тези на великата ювелирна фамилия Фаберже. При изработката им те са стрували между няколко хиляди и няколко десетки хиляди златни рубли, а сега се оценяват между няколко милиона и няколко десетки милиона долара.

Историята на великденските яйца на Фаберже започва през втората половина на 19 век. Първото е създадено от неизвестен майстор на ювелирната фирма през 1885 г. по поръчка на император Александър III. То е изготвено за подарък на съпругата му Мария Фьодоровна, родена като София Фредерика Дагмар Шлезвиг-Холщайн-Зондербург-Глюксбург принцеса Датска. Между другото нейната сестра Александра по същото време е съпруга краля на Великобритания Едуард VII.

Първото яйце (The Hen Egg) e изготвено от емайл, а в него има златен жълтък. При отварянето на "жълтъка" в него стои златна кокошка, инкрустирана с рубини. В оригиналния вариант на кокошката е имало златна корона, инкрустирана с диаманти, която обаче в последствие е загубена.

След революцията в Русия през 1917 г. яйцето изчезва. През 1934-а се появява в Berry Collection, откъдето е закупено през същата година за £85 ($430). След много препродажби то е закупено през 2004-а от Виктор Векселберг и попада в колекцията на Forbes. Сегашната стойност на яйцето, което се намира в музея на Фаберже в Санкт Петербург, е 6 млн. щ. долара.

Императрица Мария Фьодоровна е толкова впечатлена от подаръка, че по нейна молба Александър III прави Петер Карл Фаберже и неговата фирма официални доставчици на руския императорски дом с ангажимента за всеки Великден да изготвя поне по едно яйце.

От момента на получаването на правата на официален доставчик на императорския двор на Романови, до края на съществуването му Фаберже изготвя 50-54 яйца, като седем от тях се смятат за безследно изчезнали.

Вероятно най-ценното яйце на Фаберже в света е наскоро преоткритото Трето имперско великденско яйце. Стойността му е изчислена приблизително на 33 милиона долара. Създадено е от майстора от фирмата "Фаберже" Август Холмстрьом през 1887 г., отново като подарък от руския цар Александър III на съпругата му Мария Фьодоровна. Проектирано в стил Луи XVI, най-скъпото яйце на Фаберже има корпус от 18-каратово злато, украсен със сапфири и диаманти.

Вътре се криела впечатляваща изненада, луксозен дамски часовник Vacheron Constantin от 14 карата злато, със златни стрелки с диаманти. Това уникално яйце на Фаберже е намерено от търговец на скрап през 2011 г., който в началото не осъзнава стойността на покупката си. Яйцето лежало дълги години в кухнята му, докато той не го проучил и разбрал, че може да е липсващо яйце на Фаберже. Има няколко драскотини по яйцето, където потенциалните купувачи са проверили съдържанието му на злато, което само добавя към историята му. Закупено е през 2014-а на търг в Лондон от анонимен колекционер, където имено е оценено на 33 милиона долара.

Следващото по стойност яйце на Фаберже е "Яйцето на Ротшилд". То е проектирано от Питър Карл Фаберже през 1902 г. Направено е от главния майстор Майкъл Перчин и часовникаря Николай Роде.

Яйцето е подарък от Беатрис Ефруси де Ротшилд на Жермен Халфен за годежа й с барон Едуард дьо Ротшилд. Това е едно от редките яйца на Фаберже, които не са направени за руската императорска фамилия.

Яйцето е изработено от злато, сребро, емайл, диаманти и перли. На всеки час от яйцето излиза петел с диаманти, който кима и кукурига.

Продадено е от аукционната къща Christie's за 8,9 милиона паунда на 28 ноември 2007 година Днес яйцето на Ротшилд се оценява до 25 милиона долара. Представено е на Ермитажа в Санкт Петербург през 2014 година.

И на трето място по стойност е "Яйцето на имперската коронация". Направено през 1897 г. от Михаил Перхин и Хенрик Вигстрьом под наблюдението на Фаберже, това яйце е предназначено да отбележи коронацията на императрица Александра Фьодоровна.

То се оценява на 18 милиона долара. Вдъхновено от златната дреха, която императрицата носи при коронацията си, яйцето е изработено от златен и жълт емайл и инкрустирано с брилянти и диаманти.

Вътре в яйцето, облицовано с кадифе, има точно копие на императорската карета за коронация, украсена с миниатюрна императорска корона и шест орела. Копието има отварящи се врати, движещи се колела, сгъваема стълба и амортисьори. Това скъпоценно яйце първоначално съдържа и висулка със скъпоценни камъни и две стойки за витрини.

През 2004 яйцето е закупено от Виктор Вакселберг и в момента се намира в музея "Фаберже" в Сант Петербург. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK