Министрите на Борисов отчетоха: Икономиката работи, европари има, безработица няма

Снимка: МС

Борисов: През 2020 година България достигна рекорден поток на преките чуждестранни инвестиции

Резултатите на България за справяне с коронавируса са изключително добри, страната ни е на 20-о място по заболеваемост в Европейския съюз на 14-дневна база, а ваксинацията срещу COVID-19 у нас протича при голям интерес. 

Това докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на работно съвещание при премиера Бойко Борисов.

„И в почивния ден вчера имаме към 7000 ваксинирани, а онзи ден отчетохме рекорд от над 32 000 имунизирани. В понеделник пристигат нови над 270 000 ваксини, така че зелените коридори да продължават да действат като се изпълняват и ваксинационните фази“, разпореди премиерът Борисов на здравния министър. Министър-председателят бе категоричен, че всяко количество ваксини, което се доставя у нас, следва да бъде разпределено по-най бързия начин и да бъдат ваксинирани желаещите. Борисов даде висока оценка на добрите резултати, постигнати от властите в битката с пандемията, докато при пълен локдаун и строги мерки други държави не отчитат подобни данни. 

„Това, което ние постигаме, не може да бъде постигнато от голяма част от европейските страни, които са с много по-висок индекс на строгост на мерките“, отбеляза министърът на здравеопазването. Ангелов подчерта огромния интерес, който се наблюдава при зелените коридори за имунизация срещу COVID-19. „Хубавата новина е, че този месец всеки понеделник пристигат по 274 000 дози от „Пфайзер“ и последният ден – на 31 май, ще бъде доставено първото двойно по-голямо количество – 410 000 ваксини. По 36 000 ваксини пристигат всяка седмица и от „Модерна“, изброи здравият министър. Ангелов акцентира, че нуждите на българското общество по отношение на ваксините са напълно обезпечени. „Ако така продължаваме, с този темп на ваксинация до края на юни страната ни ще има колективен имунитет“, каза още министър Ангелов.

Премиерът Борисов изказа благодарност към Националния оперативен щаб, към ваксинационния щаб, към лекарите, медицинските екипи и всички служители на първа линия в борбата с пандемията, защото благодарение на денонощния им труд, икономиката ни също бележи добри резултати.

За първите четири месеца на 2021 г. бюджетът е на излишък  от 115,4 млн. лв., като  само за месец април очакваният излишък е около 735 млн. лева. Докато се правеха експерименти с парламента и „изтъргване“, усилията на правителството и на приходните агенции доведоха до събираемост от НАП, която е с над 915 млн. лева повече спрямо миналата година, при това в условията на тежка пандемия. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното работно съвещание с министри от кабинета, на което бяха отчетени предварителните данни за изпълнението на бюджета на държавата към края на април. 

Премиерът изтъкна, че добрите показатели са резултат и на разумните мерки на правителството в кризата, с които беше подкрепена икономиката и се даде възможност на бизнеса да работи максимално дори в пандемията. Същевременно Борисов изтъкна, че държавата осигури подкрепа за българските пенсионери и за борещите се на първа линия с COVID-19. „Затова не актуализираме бюджета. Ние даваме от парите на данъкоплатците толкова, колкото изкарваме“, посочи министър-председателят. 

Премиерът Борисов акцентира, че приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма към април 2021 г. се очаква да бъдат в размер на 16,660 млрд. лв., като спрямо първите четири месеца на 2020 г. се отбелязва ръст от близо 2 млрд. лева.  Ръстът спрямо предходната година се дължи на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 2,3 млрд. лв., докато постъпленията от помощи намаляват с 0,3 млрд. лева. Борисов отбеляза още, че към края на април събраните от НАП средства са в размер на почти 9 млрд. лв., което е с над 915 млн. лв. повече спрямо миналата година. С близо 67 млн. лв. повече от планираните средства са събрали и Агенция „Митници“, като събраните приходи към април надхвърлят 3 млрд. лв. Приходите от ДДС при внос са 1,304 млрд. лв. Към края на април се очаква от Митниците преизпълнение на плана за периода със 130,5 млн. лв. 

Ръст спрямо първите четири месеца на 2020 г. се отчита и при приходите от мита, които са в размер на 78,6 млн. лв., с 9,2 млн. лв. над събраните през същия период на миналата година и с 2.2 млн. лв. над планираните. Добра е събираемостта и при приходите от акцизи - към края на месец април те са в размер на 1,654 млрд. лв., което представлява 96,1 % изпълнение на планираните за периода. 

По отношение на борбата с контрабандата премиерът Борисов обърна внимание, че през първото тримесечие на настоящата година  са задържани близо 16 милиона къса нелегални цигари, което е почти колкото  задържаното количество през цялата 2020 г. и 4,5 пъти повече от задържаното през първото тримесечие. Според министър-председателя причина за този ръст може да бъде търсена в очакваната нестабилност в държавата, което настоящото правителство не е допуснало. 

Министърът на финансите Кирил Ананиев изтъкна добрата работа на приходните администрации и доброто им партньорство с гражданите и бизнеса, което дава положително отражение и на приходите в бюджета. Министър Ананиев изтъкна, че пандемията продължава и служебното правителство би следвало също да направи мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса. Министър Ананиев изтъкна още, че до този момент са изтеглени само 800 млн. лв. от общо 4,5 млрд. лв., колкото е максималният размер на дълга, който може да тегли българското правителство. 

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков акцентира върху постъпилите предвидени приходи от концесията  на Летище София в размер на 660 млн. лв. с ДДС. „660 млн. постъпиха, което даде началото на изпълнението на концесионния договор. Това даде възможност неоперативни финансови активи от публични вземания, които до този момент бяха по сметките на държавното дружество – оператор, в размер на близо 80 млн. да се добавят до тази стойност. Тоест имаме сума, която ефективно постъпи в държавния бюджет в размер на близо 750 млн. лв.“, отбеляза Желязков. Министърът напомни, че до този момент всички постъпления от концесиите влизат в Сребърния фонд. Изключение направи концесията на летище София, които пари са в държавния бюджет за подпомагане на социалните и на икономическите мерки, които са предприети своевременно. Министър Желязков напомни също така, че през 2019 година бяха погасени задълженията на БДЖ.

„Всички оперативни програми, всички финансови проекти работят, което означава че следващите правителства ще имат възможността да инвестират над 4,5 милиарда лева на годишна база само в рамките на текущия програмен период. Тази година би трябвало да започне и изпълнението и на следващия програмен период. След 3 години съвместна работа с Европейската комисия, всички оперативни програми са разработени и изпратени на Комисията“. Това информира вицепремиерът Томислав Дончев на работно съвещание с министър-председателя Бойко Борисов.

Дончев заяви, в момента продължава реализацията по изпълнение на Програмния период 2014 – 2020 г и поясни, че по правилото „n+3“ програмният период ще завърши  през 2023 година, когато е крайният период за плащане. „Темповете за договаряне и плащане са в рамките на средноевропейските, договорени са близо 89% от цялото финансиране – това 26,7 милиарда лева, включително и с националното съфинансиране. Разплатени са близо 48% от средствата“, каза още Дончев.

Той допълни, че основен акцент в новия програмен период са темата за реиндустриализация, иновации и дигитално включване, но е предвидено да продължат и традиционните инвестиции в пътна и железопътна мрежа , ВиК инфраструктура, градска среда, както и мерките в подкрепа на социалното включване и на бизнеса. „Това, че европейското финансиране не е обичайна тема от обществен интерес издава, че нещата са в рамка – няма трусове, няма проблеми, няма спряно финансиране“, добави още Дончев.

Премиерът Бойко Борисов допълни, че еврофондовете в основните програми са били спирани по време на управлението на други правителства. „Ние финишираме с пълен мандат с работещи всички програми. Тогава обяснението беше, че след нас спирали фондовете, защото сме работили лошо. 4 години, пълен мандат, а всички европейски програми работиха“, заяви министър председателят.  

Вицепремиерът Дончев даде и информация за напредъка по разработването на Плана за възстановяване и устойчивост. „Той е представен на Европейската комисия още на 20 април. Той не е подаден за официално одобрение, това може да се случи на база волята на служебното или на следващо правителство. Аз толерантно съм оставил, всеки бъдещ екип, ако реши и поиска да направи промени в него, да го ревизира тотално или в някои части. Този вариант е най-добрият, най-справедливият и най-толерантният от политическа гледна точка“, отбеляза още Дончев. 

Министър-председателят Борисов, коментира, че Планът за възстановяване  и устойчивост се използва само като претекст за развитие на предизборна дейност в Народното събрание. „Ние се държим отговорно затова информираме обществото за направеното от нас“, каза премиерът.

Въпреки затрудненията на световната икономика, породени от пандемията, България отбеляза рекорден поток на преки чуждестранни  инвестиции, като само в кризисната 2020 г. те са в размер на 4,2 млрд. лв., което е най-високата стойност за последните 10 години. Това докладва министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на работното съвещание, свикано от министър-председателя Бойко Борисов с министри от кабинета.

Министърът на икономиката отбеляза, че само от началото на 2021 г. по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 14 проекта в размер на 800 млн. лв., които ще създадат нови 1400 нови работни места, а от началото на кризата тези проекти са на стойност 1.8 млрд. лв. Министър Борисов подчерта, че бизнес климатът в България се подобрява, което е видно и по линия на инвестициите в строителството. „Разрешенията за строеж при жилищното строителство са с 14% повече през първото тримесечие на настоящата година, спрямо същия период на миналата година. При административните сгради разрешенията нарастват с 27,3%“, уточни той. 

Безработицата в България достигна своите предкризисни нива. По данни на Агенцията по заетостта тя е 6,1%. България е с около 50% по-добре от средното ниво за еврозоната. 

В заключение икономическият министър подчерта, че само през месец април чрез програмите и инструментите на повереното му ведомство българският бизнес е подпомогнат с близо с 200 млн. лв.


 

КОМЕНТАРИ

Иван17:31 - 08.05.2021
За Швейцария ли говорите? Алоооо, вие подигравате ли ни се бе мутриии?
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK