Медици от Благоевград излязоха на протест

снимки: infomreja.bg

С прочит на декларация лекарите от Благоевград се включиха в Европейския ден на протест. Протестът на „бялата” гилдия в Благоевград се проведе при символично участие на „два фронта”, съобщи БГНЕС.

В 13 часа пред СБАЛО „Св. Мина” - специализираната болница за лечение на онкологични заболявания, излязоха на портест 10-ина медици. „Останалите колеги са солидарни с нас, но имат спешен случай”, обясни д-р Съби Хаджиев, председател на Районната колегия на БЛС.

„Средствата за здравеопазване в България не са достатъчни, повече от 6 години се намираме в тежък финансов дефицит. Този дефицит, в комбинация с лошо управление на средствата, води до нарастваща неудоволетвореност от качеството на медицинска помощ. Лечебните заведения са заплашени от декапитализация и фалити, както и от липса на медицински кадри. 2/3 от новозавършилите лекари заминават за чужбина. Младите лекари са нископлатени, стартовата им заплата е около 400 лв, а те трябва да продължат следдипломното си обучение със специализации. Управляващите трябва да помислят за младите кадри, защото след 10 години в страната ни няма да има кой да ни лекува”, заяви хирургът д-р Хаджиев.

В 13.30 часа пред сградата на поликлиниката в Благоевград излязоха на протест едва 15-ин лекари от доболничната помощ. Този път декларацията, приета на извънредния събор на Българския лекарски съюз, провел се от 9 до 11 май т.г. във Варна, бе прочетена от д-р Емил Цветков, член на РК на БЛС.

В нея се иска осигуряване на средства за гарантиране на качествено здравеопазване за всички европейски граждани, прекратяване на корупцията, прекратяване на репресиите върху лекарите, както и достойно заплащане и достойни условия на труд за всички лекари в България.

„В случай че исканията за актуализация на бюджета на НЗОК не бъдат изпълнени до края на месеца, лекарите ще предприемат национален протест, на който ще искат оставките на ръководството на Министерството на здравеопазването и НЗОК”, припомни д-р Цветков. След което веднага лекарите се прибраха в кабинетите си.

Протестът на лекарите от Благоевград бе организиран от РК на БЛС и съвпадна с протеста на медиците от Европа под мотото: „Нека ги спрем, да защитим правото на здраве”.

 

снимки: infomreja.bg
Д-р Съби Хаджиев
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK

//