Мая Манолова: Законът за колекторите на МИИ е лобистки

Снимка: Изправи се.БГ

„В този си вид той е в полза на банките и фирмите за бързи кредити“

В този вид законопроектът за колекторите на Министерството на икономиката е лобистки. Той е в полза на банките и на фирмите за бързи кредити, защото изключва от законовите разпоредби именно вземанията от тях.

Това заяви председателят на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова пред медиите при внасянето на своето становище относно предложения Закон за събиране на вземания по потребителски договори, внесен от Министерството на икономиката и индустрията.

От гражданската платформа добавиха към документите и копия от своя законопроект срещу колекорските фирми, който са внасяли последователно в 44-тия 45-ия и 46-ия парламент. Мая Манолова припомни, че за първи път от Изправи се.БГ са го направили на 01.06.2020 г.

В отговор на изказването на Корнелия Нинова, че г-жа Манолова носи законопроекта си за колекторите „в чантата“ каза: „Очевидно са намерили моя законопроект в нейната чанта и са го преписали лошо и избирателно. Не е проблем преписването, защото публично подарих на Нинова този законопроект в момента, в който чухме, че Министерството на икономиката ще работи за защита гражданите от колекторски фирми. Проблемът е, че вариантът на Министерство на икономиката е лобистки“ – беше категорична Мая Манолова.

Съгласно законопроекта на министерството, когато колектор събира дълг към мобилен оператор или ВиК дружество ще спазва правила, няма да го тормози с обаждания през нощта, няма да го излага пред началниците, ако гражданинът възрази, ще спре изпълнението. Но ако колекторът събира дълг на банка или бърз кредит, колекторът няма да спазва никакви правила - ще го тормози и вкъщи, и на работа, няма да му дава информация какво точно събира, гражданинът и да възразява изпълнението няма да бъде спирано, ще си начислява каквито си иска такси и допълнителни разноски.

Мая Манолова уточни, че 70% от кредитите са именно към банки и фирми за бързи кредити. Например за 2018 г. колекторски фирми са събрали 1,4 млрд. лв. Това са по над милион и двеста хиляди случая, т.е. всеки пети българин е засегнат от действията на колекторите. Ако се изключат банките и бързите кредити – реално в близо 900 хиляди случая хората няма да бъдат защитени и ще бъдат оставени на произвола на коректорските фирми.

По думите на Манолова обяснението, дадено в закона за това, е „смехотворно и абсурдно“. Министерството обяснява изключването на дълговете към банки и бързи кредити с аргумента, че има директива на Европейския съюз от ноември 2021 г., която някога ще бъде транспонирана. Тоест Европа иска от нас регулация, има директива, която дава минимални параметри на тази регулация, казва, че законодателството може да има допълнителни разпоредби, които да защитят потребителите.

„Настояваме директивата да бъде транспонирана незабавно. Реално още на 6 януари Нинова обяви, че работят по този закон, какво правеха досега?“ – попита реторично Манолова и продължи: „Да предложиш закон за защита на хората от колектори и да изключиш дълговете към банки и фирми за бързи кредити, означава да излъжеш хората.“

Лидерът на Изправи се.БГ беше категорична: „Реално, законът, ако не включва банките и бързите кредити, няма никакъв смисъл и не защитава хората от техния най-голям проблем. Освен това ние настояваме топлофикациите, ЕРП-тата, ВиК-тата, мобилните оператори да не ползват колектори. Тези дружества са в монополно положение, те са естествени монополи и имат хиляди начини да притискат гражданите и според нас е несправедливо за капак да ползват и колекторски фирми да им събират задълженията.“

От гражданската платформа настояха още дългове да се събират само след предварително писмено съгласие от потребителя в договора, като там се посочва изрично и колекторът, който може да събира задължението. Те настояват още, колекторите да нямат право да препродават дълг на втори, трети, четвърти… такъв, защото по този начин гражданинът може да плаща по няколко пъти.

От Изправи се.БГ предложиха още, че при възражение не просто да спре производството, а решението за основателността да се взима от съда, а не от орган, създаден от самия колектор.

В брифинга на Изправи се.БГ се включиха и граждани, пострадали от колектори относно дългове към банки и фирми за бързи кредити.

Йорданка Ненчева от Варна заяви, че без да знаят дългът им е прехвърлен към коректорска фирма, събирали са парите, изплащат задължението си на банката, а два месеца назад колекторът вече си търси своето. По думите ѝ съпругът ѝ е починал, защото не е могъл да преживее този произвол, а колекторът иска 5 пъти повече от дължимото на банката, но отказват да дадат информация за общата сума на задължението.

Станко Стоев обясни, че единственото жилище на семейството му е продадено от колектор преди броени дни. В момента изнася вещите от къщата си във вилна зона Малинова долина в София. Колектор получава задължението от банката, препродава го на трето лице. Семейството се опитват да се свържат с колекторите и с банката и да се договорят за задължението, но вече е прехвърлен дългът, а къщата е продадена.

Валери Тасев обясни, че е имал заем към TBI credit. Поради операция и продължително заболяване е имал забавяне на кредита и дългът е предаден на колектор. Колекторът прибягва към заплахи, телефонни обаждания по всяко време, натиск, звънене на работното място, издирват го чрез секретарката на изпълнителния директор, предлагат му да продаде земи, имоти, да си рефинансира редовно обслужван друг кредит. От дълг 8000 лв. колекторът събира 13210 лв. Г-н Тасев поясни, че редовно обслужва задължението си като само за месец е внесъл 7800 лв.

По думите на Мая Манолова затова е важно и кредитите към банки и бързи кредити да бъдат покрити от закона. Защото в противен случай за такива случаи ще продължи тормозът на работа, вкъщи, да не информират хората за размера на дълга, да предлагат неизгодни оферти, да натискат и да мачкат гражданите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK