Манолова внесе предложение за премахване лимитите на НЗОК

Снимка: Infomreja.bg

С промените отпадат всички текстове от Закона за здравното осигуряване

Председателят на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова внесе предложение за промени в Закона за здравното осигуряване, с които се премахват лимитите на НЗОК за дейността на лечебните заведения.

С промените отпадат всички текстове от Закона за здравното осигуряване, с които НЗОК разпределя дейността по квоти между лечебните заведения и отказва плащане, ако се надвишат лимитите. Законопроектът отменя и забраната за преструктуриране на болниците и въвеждането на нови дейности в тях.

В мотивите Манолова посочва, че заради тази забрана лечебните заведения не могат да разкриват нови структури, с които да посрещнат нарасналите нужди от лечение на болни с COVID-19, а НЗОК не можеше да сключи договори за заплащането на тази дейност.

Това доведе до абсурда повече от половината болнични легла да са незаети и в същото време да се отказва хоспитализация на болни в критично състояние. Стигна се до там десетки болници да водят съдебни дела срещу НЗОК за неплатена надлимитна дейност, подчертава тя и допълва, че в няколко свои решения Върховният касационен съд обяви налагането на лимити на лечебните заведения за незаконно и противоречащо на самата Конституция.

Манолова е категорична, че трябва да се действа незабавно, предвид рекордните нива на смъртност в България, достигнали рекордни стойности от 17,8 на 1000.

И преди пандемията беше ясно, че лимитите на болниците, наложени през 2015 година, влошават качеството на медицинската помощ, създават условия за корупция, пренасочване на средства от едно лечебно заведения към друго и източване на НЗОК, пише още Манолова в мотивите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK