Манолова: Държавата мачка бизнеси, вместо да ги подкрепи

Снимка: Изправи се.БГ

Манолова е получила над 60 сигнала за рекет на държавни органи над малък и среден бизнес

Държавата мачка бизнеси и се опитва да ги приключи, вместо да ги подкрепи. България е единствената, която не подкрепи фирмите в условията на пандемия. Агенцията по храните във Варна изисква от един малък бизнес документи, които не би следвало да им изискват. Абсурдно е да се иска от наемателя разрешение за въвеждане в експлоатация на болницата, за да се наеме обикновено кафене в нея. Това е административен рекет над малкия бизнес. Затворили са им бизнеса и ще ги приключат изобщо.

Това заяви Мая Манолова в рубриката „Комисията Манолова“ на телевизия Евроком пред водещия Сашо Диков. В първото издание на рубриката снощи Манолова разказа казуса на представители на малкия бизнес от Варна, които са сигнализирали до Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ за оказан върху тях чиновнически натиск от страна на Агенция по безопасност на храните.

Фрапантното е, че представители на ъндърграунда са се намесили в спора и настояват да се извиняват на директорката на Агенцията по храните във Варна, защото са написали жалби за злоупотреба със служебно положение от страна на директорката, допълни Манолова.

Ъндърграундът дойде лично при мен и искаше да се обадя или да напиша СМС на директора на Агенцията по храните Златина Димова и да й кажа, че няма да убивам нейните деца. Искат да направя нещо, което е против волята ми и не мога да си го помисля, каза Светослав Маринов, единият от подалите сигнала.
Той посочи, че са обикновени хора, които просто се опитват да работят, но се сблъскват както със злоупотреба с власт, така и с намесване на силови лица, известни на полицията.

От едната страна ни натиска Агенция по храните. Тя ни иска документ, който никой друг държавен орган, по закон, не може да издаде. От друга страна е болницата, която ни изисква наем за имота, който не можем да използваме, защото ни затвориха заради липсващия документ. Наемът е в размер на близо 10 хил. лв. От трета страна са пратеници на подземния свят, които идват да ни заплашват от името на държавни органи, в случая директора на Агенцията по храните във Варна, обясни Павел Николов, който е съдружник на Маринов.

Манолова допълни, че случаят с птицефермата до Пловдив, на която не е изплащано обезщетение за умъртвени птици заради птичи грип, е идентичен. Три пъти умъртвяват птиците, но Министерството на земеделието не изплаща обезщетенията. Получавали са и предложения да продадат фермата. На съседната ферма, от която тръгва заразата, обаче плащат. И тук е дългата ръка на въпросния господин, за който свидетелстваше Илчовски, обясни тя.

Манолова подчерта, че и в двата случая става дума за административен рекет от държавни органи над малък и среден бизнес, което е грубо погазване на законодателството. Тя посочи, че в рубриката „Комисията Манолова“ ще се разглеждат именно такива казуси, за да се осветяват мафиотски практики от страна на държавни органи.

До Манолова вече са изпратени над 60 подобни сигнала само за десет дни.
По повод информацията на д-р Александър Оскар, че Александровска болница има 53 млн. лв. задължения Манолова заяви, че е притеснително харченето на десетки милиони левове без надлежно подписани документи от колективните органи. В „Изправи се.БГ“ постъпиха още сигнали за Александровска болница как се харчат пари за отделението по кардиология. Има много нарушения в болницата, които трябва да бъдат проверени от служебния здравен министър, категорична бе тя.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK