Лондон и Вашингтон подкрепиха България в шпионския скандал с Русия

Снимка: nova.bg

Скандалът беше коментиран и от министър-председателя Бойко Борисов

„Обединеното кралство застава до България срещу зловредната дейност на Русия, която се стреми да подкопае суверенитета на нашия съюзник в НАТО“. Това заяви британският външен министър Доминик Рааб.

„Напълно подкрепяме усилията на България за разбиването на предполагаем шпионски кръг и предприемането на стъпки за справяне с враждебните действия на Русия на нейна територия”, написа той в Туитър.

Реакция по разследването за шпионаж в полза на Русия дойде и от Вашингтон.

"България е приятелска страна, съюзник в НАТО и партньор. Внимателно следим разследването по обвиненията в шпионаж в полза на Русия. Съединените щати подкрепят силно суверенитета на България и застават на страната на българите срещу тези зловредни действия на нейна територия". Това се казва в публикувано в Туитър изявление на говорителя на американския Държавен департамент Нед Прайс.

Скандалът бе коментирал днес и от министър-председателя Бойко Борисов.

За пореден път радиомълчанието на някои институции в България е оглушително, когато се нарушава националната ни сигурност от чужди служби. Вече доста световни лидери осъдиха действията на шпионската мрежа у нас, събираща информация за България, НАТО и ЕС. Поздравявам българските служби за професионалната работа и за това, че успешно пазят страната ни. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод шпионската афера.

С Русия имаме добро партньорство в редица сфери, но тази шпионска дейност трябва да спре! България все така решително ще отстоява националната си сигурност и евроатлантическа принадлежност - гарантирана от диверсификацията на газовите доставки, модернизацията на армията и от предстоящото присъединяване към еврозоната, добави премиерът.

Шестима души - действащи и бивши военни, са обвинени за престъпление против републиката и шпионаж в полза на чужда държава. Ръководител на групата е бивш ръководен кадър на служба „Военно разузнаване”. Завършил е разузнавателна школа в Москва към ГРУ. Основната задача е била да изгради нелегална агентурна мрежа. Той е вербувал лица, които са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС, която е квалифицирана като държавна тайна. В групата за шпионство участва и съпругата му, която има и българско, и руско гражданство. Тя е играла ролята на посредник между него и служител на руското посолство у нас, като е предавала информация и парични средства. Има документирани нейни посещения в сградата на руското посолство. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK