ЛИДЕР и НИЕ срещу промените в Изборния кодекс

снимка: infomreja.bg, архив

ПП ЛИДЕР и ПП НИЕ проведоха съвместна пресконференция на тема:"Демократичният избор е застрашен: промените в Изборния кодекс ще подменят вота на избирателя", съобщават от пресслужбата на ПП ЛИДЕР в Кюстендил.

"Тъй като парламентарно представените партии не взеха предвид повечето от препоръките и констатациите, направени от извънпарламентарно представени формации, неправителствени организации, ОССЕ и др., ние се обръщаме към президентската институция като последна възможност да бъде стопиран Изборния кодекс в така предложения вариант и да бъде подложен на дебат и корекции. ЛИДЕР и НИЕ изпращаме своите констатации и предложения за промени в Изборния кодекс на Президента на Република България - Росен Плевнелиев, като последна инстанция и арбитър. Считаме, че той трябва да изрази активна позиция така, както го направи по въпроса за референдума."

От ръководството на двете партии констатират, че настоящите промени в Изборния кодекс отново не са съобразени с препоръките на ОССЕ и не са взети предвид множеството нарушения, констатирани в хода на изборите през 2011 г. Това оставя впечатление у хората за манипулация и подмяна на вота.

Партии ЛИДЕР и НИЕ считат, че предложените промени в Изборния кодекс водят до задълбочаване на неравенството между парламентарно представените и извънпарламентарно представените партии. Промяната в понятието за парламентарно представени партии облагодетелства определени представители в Народното събрание. Това се прави с цел да се формира мнозинство в избирателните комисии и води до сериозни резерви относно обективността и прозрачността при вземането на решения от тези комисии.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//