Късометражно кино в Гоце Делчев

Снимка: Кинематограф

Прожекции - на 16 март от 16 часа в музея; вход свободен

Екипът на Кинематограф е решил да ни припомни за една мистерия, която продължава да бъде изненадващо непозната, въпреки че всеки от нас има достъп до нея. Става въпрос за човешкия дух. В поредица от събития в няколко различни града ще се проведат прожекции под заглавието - „Загадката на човешкия дух“.

В Гоце Делчев програмата ще бъде представена в Исторически музей „Гоце Делчев“ на 16 Март от 16:00 часа с вход свободен! Очаква ни една вълнуваща и провокативна селекция от философско и поетично късометражно кино, която ще ни разходи из широкия спектър от радост и мрак, битуващи вътре в нас. Ще ни провокира да се замислим коя е непонятната есенция, която изгражда нашия вътрешен свят, каква е същността на човешкото въображение и какво се крие в онази област, която наричаме с редица различни имена като душа, дух, психика, съзнание или пък мозък. Загадка, която се оказва също толкова безкрайна, недостижима и разнообразна, колкото е и безпределното вселенско пространство.

Акцент на програмата ще бъде филмът „Магаре“ (2021) на Мартин Негрев. След дълъг изключително успешен фестивален път и редица награди, лентата ще гостува и на сцена на Кинематограф, заедно с нейния режисьор. Филмът разказва за особена дилема, пред която се изправя пенсионер (Красимир Доков), живеещ в обезлюдено село, с единствения си другар - магарето. Това е история за самотата, за привързаността, за липсата и за онази невидима и деликатна материя, която ни превръща в човеци.

Ще можем да се насладим на още една българска премиера - "10 секунди" на режисьора Евгения Танева. Филм, който ще ни пренесе на ринга в разгара на боксов мач, където Александра (Мартина Апостолова) си спомня за ключовите моменти, довели я до тази битка.

В програмата са включени още филми от Австралия, Финландия, Япония, САЩ и Великобритания.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax