Кремъл: Коментарите на Запада за Навални са неприемливи

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Не е ясно дали Навални вече се намира в нов затвор

Във вторник Кремъл отхвърли опасенията относно местонахождението на опозиционния политик Алексей Навални в руската затворническа система и предупреди САЩ да си гледат работата, предава Ройтерс.

Помощниците на Навални казаха в понеделник, че той е бил изведен от наказателната колония, където е бил затворен от средата на миналата година - съоръжението в Мелехово, на 235 км източно от Москва, и че сегашното му местонахождение е неизвестно.

Поддръжниците му се подготвяха за очакваното му прехвърляне в колония със "специален режим", най-тежката степен в руската затворническа система, след като през август той беше осъден на допълнителни 19 години затвор в допълнение към 11-1/2 години, които вече излежаваше .

Навални, който се стреми да свали Владимир Путин от президентския пост, казва, че всички обвинения срещу него са скалъпени от властите, за да го държат далеч от политиката, нещо, което Кремъл отрича.

Процесът на преместване на затворници с железопътен транспорт през най-голямата страна в света може да отнеме седмици, като адвокатите и семейството не могат да получат информация за тяхното местоположение и благосъстояние, докато стигнат до местоназначението си.

Не е ясно дали Навални вече се намира в нов затвор.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър каза в понеделник, че Вашингтон е дълбоко загрижен за състоянието на Навални и напомни на руските власти, че са отговорни за случващото се с него.

Кремъл, който заяви, че не проследява движението на отделни затворници, каза на Милър и колегите му да си гледат работата.

"Тук става дума за затворник, който е признат за виновен по силата на закона и излежава присъдата си. И тук считаме всяка намеса от когото и да било, включително САЩ, за неприемлива и невъзможна", каза Песков пред репортери.

Кира Ярмиш, говорителят на Навални, каза в понеделник, че персоналът на съоръжението в Мелехово е казал на чакащия отвън адвокат на Навални, че той вече не е сред затворниците.

Във вторник Ярмиш написа на X, известен преди като Twitter:

"Днес Алексей отново не беше доведен в съда, за да се яви по видеовръзка, но вече никой не говори глупости за "електрическа авария". Служител на наказателна колония-6 заяви, че Алексей е напуснал колонията им, но уж не е знаел къде е бил преместен", пише тя.

Ярмиш предположи, че първоначалното обяснение, дадено в продължение на шест дни, че проблем с електричеството е причината за неявяването на Навални, е било хитрост на властите, за да спечелят време.

Изчезването на Навални съвпада с началото на кампанията за президентските избори през март, когато се очаква Владимир Путин да спечели нов шестгодишен мандат. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK