Конкурс в памет на поета бунтар Кръстьо Хаджииванов

Снимка: Уикипедия

Посвещава се на 70-годишнината от неговата гибел

Мнозина българи знаят за талантливия поет и неподкупен човек Кръстьо Хаджииванов. Роден през 1929 година в семейство с борчески традиции, той става партизанин преди още да е навършил 14 години.

По-късно обаче се противопоставя на сталинизма и макар че пише стихове от съвсем ранна детска възраст, не приема предложението да следва литература в Москва. Не се бои да изрази отрицателното си отношение и към политиката на Коминтерна за Пиринския край.

Заради тези свои убеждения е изпратен да работи в уранови мини. Успял да избяга, младият бунтар минава в нелегалност. Така живее до 27-и юни 1952 година, когато е убит от засада. Стихосбирките му „Орлови песни за свободата“ и „ Възкръснали песни“ излизат посмъртно.

Във връзка с наближаващата 70-годишнина от саможертвата на поета, Инициативен комитет „Кръстьо Хаджииванов“ обявява конкурс на тема: „За свободата, или силата на вярата и свободният дух“. В него могат да участват средношколци и възрастни творци.

Приемат се до две непубликувани творби от различен жанр – стихотворение, поема, есе, разказ, литературна критика. Обемът на всяка творба не трябва да надвишава 3 страници за автори ученици и 5 страници за възрастни творци.

Произведенията, написани в електронен вариант, да се изпращат на e-mail: [email protected] - Розета Илиева Даскалова, тел: 0988 38 60 29

Приемат се и творби на хартиен носител. Те трябва да бъдат изпратени в три екземпляра по пощата на адрес: Благоевград, 2 700, ул. „Хайдукови“ № 70 А, Иван Георгиев Хаджииванов, тел.: 0896 54 10 55.

Краен срок за изпращане на конкурсните творби – 30-и юни 2021 година.

За победителите в конкурса са предвидени парични награди – една първа от 700 лева, две втори по 500 лева и две поощрителни по 300 лева. Връчването им ще стане на 1-ви ноември – Ден на народните будители.

Организаторите молят всеки, който има допълнителна информация за идеите, творчеството и живота на Кръстьо Хаджииванов, да я сподели.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK