Концерт на неврокопския ансамбъл инициира Тодор Радулов за 1 ноември

снимки: Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци, архив

Народният представител от Коалиция за България Тодор Радулов стана инициатор на голямо събитие в родния си град Гоце Делчев. Под патронажа на депутата на 1 ноември - Деня на народните будители, в голямата зала на Дома на културата и с подкрепата на Община Гоце Делчев и местни бизнесмени ще се състои тържествена церемония и концерт, посветен на културната емблема и гордост за всеки жител на града и региона - Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци. 

"Идеята е всички заедно да отдадем своята почит и уважение към таланта и самоотвержения труд на самодейците от ансамбъла, които години наред просвалят града и региона не само в страната, но и по цял свят. С творчеството си нашите самодейци освен че популяризират, но и съхраняват бита, културата и традициите на нашия край", заяви Тодор Радулов.

Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци е първият създаден в България. Основан е през далечната 1946 година. През почти 67-годишния си вече творчески път ансамбълът издирва, съхранява и пресъздава на сцената народните песни, игри, обичаи и цялото фолклорно и етнографско богатство на Неврокопския край. 

В досегашната си творческа кариера ансамбълът има близо 3800 концерта, изнесени пред повече от 4 милиона зрители в страната и чужбина. Той е носител на орден ”Кирили Методий” I степен, на званието „Представителен ансамбъл", както и на много други държавни и международни отличия. 

Многобройни турнета с изключително успешни концерти има зад гърба си Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци, който е популяризирал красотата на българския фолклор на сцени в Полша, Унгария, Македония, Сърбия, Русия, Латвия, Украйна, Гърмия, Италия, Канада, Холандия, Египет, Германия и в много други държави.

снимки: Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци, архив
снимки: Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци, архив
снимки: Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци, архив
снимки: Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци, архив

КОМЕНТАРИ

Бръмбар14:34 - 31.10.2013
Браво за инициативата! Българският дух и традиции трябва да се пазят и да се насърчава всяка тяхна проява, за да пребъдат. Поздравления за всички от ансамбъла! Но е редно кмет и депутати да се отчетат как пазят този български дух във всеки един ден на годината. Защото на практика се сещат да поднасят машинално букети на паметниците на герои и будители, но не помнят и не пазят тяхното дело от башевските набези - турчин бесней над бащино ми огнище....
янко13:01 - 31.10.2013
Наздраве бай Тошо, това ти се отдава само.
яна11:04 - 31.10.2013
оооо божееее, радулов ще прави концерти и се занимава с глупости докато оня гнусен талибанин ахмет башев кадрува и безчинства в избирателния му район и роден град
До умния10:45 - 31.10.2013
Защото пръщиш от мозък и добрина,затова постоянно гащите ти са свалени.Оставка!

FACEBOOK

//