Кои са настоящите тенденции от сферата на спедицията?

Снимка: Аdlbg.com

Какво е спедиция и логистика?

Сферата на спедицията се развива скоростно с настъпването на напреднали технологии. Промяната в глобалните икономически и политически условия създава нужда за адаптация и добра подготовка сред спедиторските фирми, които се сблъскват с редица предизвикателства в опитите си да предоставят навременни и надежди услуги. В тази статия ще прочетете какво е спедиция и логистика и кои са някои от бъдещите тенденции в тези индустрии.

Какво трябва да знаем за спедицията и логистиката?

Спедицията представляват услугите, свързани с придвижването на стока от една дестинация до друга. Спедицията се извършва по три различни пътища: сухоземен, воден и въздушен. Транспортът може да бъде и комбиниран. 

Логистиката, от друга страна, обхваща целия процес на предоставянето на една стока, започвайки с нейното добиване, преминавайки към нейното складиране и разпределяне и завършвайки с доставката до крайната ѝ дестинация.

И двете индустрии са силно зависими от местните икономически и търговски условия, както и от глобалните потоци на търговия.

Бъдещи световни тенденции в спедицията и логистиката

Сред бъдещите, а и вече отчасти настоящи, световни тенденции в спедицията и логистиката спадат цифровата трансформация на индустрията, приложението на изкуствен интелект, автоматизация на работните процеси и скорошното нарастване в популярността и регулацията около екологичния транспорт.

Цифровата трансформация 

Спедицията и транспорта претърпяват цифрова трансформация заради нуждата от по-бързо събиране, обработване и синтезиране на информация. Навременният и надежден (тоест, лишен от човешка грешка) достъп до информация решава кои фирми остават конкурентни на пазара и кои биват изпреварени от технологично развиващите се такива.

Приложение на изкуствен интелект 

Как помага изкуствения интелект в придвижването на товар от точка А до точка Б? Едно от лесните обяснения е, че позволява на превозвача да се движи по възможно най-бързите, безопасни и лишени от пътни усложнения маршрути за доставка. Системите за изкуствен интелект са станали отлични в това да изчисляват тези “умни” маршрути, а тази е само една от оптимизиращите им функции. Самият изкуствен интелект е на път да автоматизира част от индустрията.

Автоматизация

Автоматизацията обхваща всеки процес, които в даден момент е бил извършван с човешка намеса, но вече е заместен от машина или друга система. Бъдещето на спедицията може да бъде открито в превозни средства, които сами навигират между начална и крайна дестинация. От страна на някои големи технологични компании вече съществуват прототипи на напълно автоматични, самоходни превозни средства, които разчитат на изкуствен интелект за придвижване на стоки. Явен пример е дронът доставчик на Амазон Прайм Еър.

Друг пример за автоматизация в съвременната логистика е автоматизираната инвентазирация на складове. Трениран софтуер умее да разпознава кога има недостиг на даден инвентар в склад или разпределителна база и автоматично отправя поръчки за запълване на този инвентар. Тази функция е често приложима във фулфилмънт центровете.

Екологична насоченост

Транспортът и подобните му индустрии като логистика и спедиция отговарят за един значителен процент от въглеродния отпечатък върху планетата. От години насам, устойчивостта и екологичната насоченост в практиките на транспортните индустрии са популярна тема. Една от най-популярните идеи за понижаване на вредните емисии е въвеждането на електрически товарни превозни средства, които се движат с помощта на електрически двигатели. Електричеството за тяхната работа се набавя от устойчиви източници на енергия, като вятър и вода.

Защо е важна промяната към по-технологично бъдеще?

Технологиите дават възможност на търговията да се оптимизира: да бъде по-бърза, по-евтина и по-устойчива. Всеки бизнес следва да инвестира в технологично развитие в даден момент и да обновява търговските си процеси, за да предостави качествена услуга на разумна цена и да съобрази отпечатъка, който ще остави на околната среда. Колективното насочване към технологично развитие може да бъде ползотворно за цялото ни общество, докато все пак предоставя удобствата, на които сме свикнали да се радваме.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK