Кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов е под домашен арест

Снимка: БТА

При ареста си той получи инфаркт

Кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов е под домашен арест. Той е разследван за членуване в организирана престъпна група. Решението на Апелативния съд във Варна потвърждава мярката на Окръжния съд в Търговище. Определението на Апелативен съд – Варна е окончателно. 

Въззивното производство бе образувано след постъпили жалби от защитата, а 33-годишният кмет не участва в съдебното заседание пред втората инстанция. Той е обвиняем за участие в oрганизирана престъпна група от началото на 2019 г. до настоящия момент, която е на територията на община Омуртаг. Дейността на групата била извършване на престъпления по служба. Според държавното обвинение сдружението е създадено с користна цел и в него участват длъжностни лица. Бащата на обвиняемия е задържан под стража, спрямо третия член на групата не е взета мярка за процесуална принуда. 

Според защитата няма основание за мярката „домашен арест”. За посочения период от 5-годишно съществуване на групата, членовете ѝ не били извършили нито едно престъпление, нито един от тях не е бил привлечен към отговорност или осъден, смятат адвокатите им. Те изтъкнаха, че няма опасност Ешреф Ешрефов да се укрие, защото е трайно свързан с региона, заема висша длъжност в местната власт и е семейно ангажиран, беше изтъкнато и влошеното му здраве.

Според апелативния прокурор има немалко доказателства за съпричастност към деянието. Държавното обвинение подкрепя извода на Окръжния съд в Търговище, че има опасност Ешрефов да повлияе на свидетели, включително на такива, които тепърва ще бъдат установявани и разпитвани. Част от тях са в служебна йерархична зависимост от него, подчерта прокурорът. 

Престъплението, за което е обвиняем кметът на Омуртаг предвижда наказание от 3 до 10 години затвор. Проверката и анализът на значителния обем доказателствени източници обосновават предположението за съпричастността му към престъпното деяние на групата. Според съда групата е била добре организирана и е действала конспиративно.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK