Кметове от Кюстендилско връчиха на Орешарски списък с проекти

снимки: infomreja.bg

Фискалната децентрализация беше един от въпросите, които днес бяха обсъдени на срещата на министър-председателя Пламен Орешарски с областния управител Иван Каракашки и с кметове от Кюстендилска област.

„Запознах кметовете с плановете отново да предприемем стъпки след няколко годишна пауза в този процес”, отбеляза премиерът след срещата. Той изтъкна, че още тази есен, в хода на дебатирането на проектобюджета за следващата финансова година, е важно да има разговори и с НСОРБ, така че да се определят най-важните стъпки за по-нататъшна децентрализация.

„И друг път съм споменавал, че България остава най-централизираната страна от гледна точка на публичните финанси. От около 18 – 19% местни финанси в консолидирания държавен бюджет през 2008 г., днес процентът е около 12. Това е красноречиво за степента, в която през последните няколко години се върнахме в „усилията” за по-нататъшно развитие на децентрализацията’, отбеляза Орешарски.

Според него децентрализацията е от голямо значение, защото по-високата степен на децентрализация означава повече отговорности, но и повече ресурси на местните власти да решават проблемите на хората.

На срещата са били обсъдени и други въпроси, свързани с усвояването на европейските фондове, развитието на селското стопанство, транспорта и инфраструктурата.

Орешарски обяви, че кметовете по общини са му възложили голям списък с проекти. “Едва ли можем всички да изпълним, но ще се опитаме да реализираме по-голямата част от тях ”, допълни той.

По думите му като водещи въпроси са били поставени изграждането на коридор № 8, както и намаляването на осигуровката за инвестиции в пограничните райони.

"Имаме уверение, че вече на общините се гледа като партньори и със сигурност оттук нататък очакваме тези реформи.  Споделихме и нашите впечатления, че ако администрацията не бъде реформирана по най-бързия начин в областта на земеделието и на транспорта, действително ще се забавим като развитие с още поне година–две”, съобщи и кметът домакин на срещата Петър Паунов.

 

снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK