Какво искат протестиращите?

снимка: infomreja.bg, архив

Инициативният комитет на протестиращите граждани от близо 30 български града внесоха своите искания до президента Росен Плевнелиев.

Исканията са изпратени и до Народното събрание, Конституционния съд, Висшия съдебен съвет, прокуратурата, омбудсмана, НАП и Сметната палата, съобщиха за ИНФОМРЕЖА основните организатори на протестите в Благоевград - Люси Манова и Димитър Лалев.
 

Ето и писмото на протестиращите до президента без редакторска намеса:

"Уважаеми г-н Плевнелиев,

Обръщаме се към Вас в качеството Ви на Президент и държавен глава на Република България, който олицетворява единството на нацията и у когото стои законовата обществена отговорност в кризисни моменти за държавата.

Справедливите протести и искания на гражданите, породени от  високите сметки за електроенергия и съмненията за злоупотреби на всички монополи, извадиха на повърхността нерешените досега проблеми в социалната, икономическа и политическа сфера в България.

Налице е дълбока обществено–държавна и политическа криза, която е предпоставка за национална катастрофа.

Протестиращите граждани поставиха своите въпроси и очакват отговорните институции в държавата да са готови да понесат цялата тежест да разкрият истината и да накажат виновните.

Кои са отговорните лица за подписаните договори, довели до злоупотребата на монополите; престъпните приватизационни схеми и разюзданото отношение към държавните ресурси; липсата на социална отговорност; липсващи независими контролни органи; липсваща национална програма за създаване на работни места; пълното унищожаване на малкия и среден бизнес; разбита здравна системаq оторизирала пътеките на безхаберието и нехуманност; липса на контрол върху дейността на банките; трайната емиграция и най-голямото зло - алчността и корупцията на политическите партии.

Всичко това доведе до разрушаване на устоите на демокрацията.

Г-н президент,

От името на протестиращите граждани в Република България Ви поставяме следните искания:

   1. В качеството Ви на Президент да задължите институциите, които са овластени да извършват съответните проверки и да установят дали са нарушени чл. 7; чл. 19.т.2 и чл. 120 от Конституцията на Република България при подписване на договорите с ЕРП-та,  мобилните оператори, банките и всички други частни и естествени монополи.

   2. Да изискате да се постанови от Министрески съвет, в това число и при назначаване на служебно правителство да бъдат отменени всички поднормативни актове, които създават привилигелии на монополите.

   3. Да изискате от овластените за това органи и институции, да бъде направено пълно разследване по време на дейността на последния министрески съвет от 2009 година досега за сключените приватизационни сделки, договори за концесии, облигационни заеми, усвояване на еврофондовете и договори за заменки и на дейността на всички предишни министерски съвети от 1997 година

   4. Да изискате незабавно въвеждане на електронното правителство.

   5. Да изискате да се предприемат и гласуват мерки, които да гарантират 50% участие на гражданска квота от експерти във всички контролни регулаторни и лицензионни органи с право на блокираща квота.

    6. Да изискате от овластените за това органи и институции, да се направи пълно разследване на дейността на ДКЕВР, НЕК ЕАД и ЕСО ЕАД чрез финансова ревизия и одит и да се установи дали има извършени нарушения.

   7. Да изискате гласуването на мерки за създаване на независим метеорологичен контролен орган с всички права и задължения.

   8. Да изискате незабавно свикване на членовете на ДКЕВР и да предизвикате инициатива на комисията съгласно чл. 51, от ЗЕ, раздел Регулиране на дейностите в енергетиката да приемат промяна на ценообразуващата политика като се коригират и допълнят уравнението за изчисление на цената като се вземат предвид следните фактори:

   - Минимална работна заплата в страната
   - Праг на бедност
   - Намален размер на икономически обоснованите разходи за дейността на ЕРП-та.
   - Предефинирне и намаляване на невъзстановяемите разходи.
   - Предефинирне и намаляване на разходите за компенсиране на разходите, произтичащи от наложени им задължения към обществото, свързани със сигурността на снабдяването, защитата на околната среда и енергийната ефективност.
   - Да се въведе програма за намялаване на размера на признатите загуби на енергия в дейността на естествените монополи, за да бъдат достигнати средноевропейските нива.
   - Да се премахне разделното счетоводство за всяка дейност, подлежаща на лицензиране, което е предпоставка за корупционни практики.

  9. Да се предприемат и гласуват мерки за нови, по-добри подходи за регулиране на цените и приходите на и от монополно предлаганите стоки и услуги, съобразени с минималната и средна заплата в България и задължително въвеждане на „горна граница”.

Г-н президент, поради факта, че протестите в страната започнаха именно от Югозападна България - Благоевград и тъй като квотите /само 1 представител за Югозападна България/ които са определени от Президентството не са на регионален принцип, Ви молим да разширите квотата за участие на повече представители от региона в Обществения съвет в Президентството на 01.03.2013 г."

Людмила Манова и Димитър Лалев

 

КОМЕНТАРИ

:)01:04 - 02.03.2013
тва д агониш и да дебнеш Люси да ти прави свирки си беше нещо като спорт
PENKA19:45 - 01.03.2013
Manova ti izlaga vav efira na btv ti lajech na vsiakade nikoi ne te e upalnomochtaval da govorich ot imeto na horata.Ti si edna bezsramna lajkinia.
Какво став?????????????????????/14:28 - 01.03.2013
Аз също бях на протестите!!!!!!!!!!!!!!1Коя е тази, и кой я е упълномощил да ни представлява пред президента????????????????????Какви са тези работи??????????????????Какво става????????????Някъква пикла, ще представлява хората!!!!!!!!!!!!!!Аз се разграничавам от това!!!!!!!!!!!!
басп са много нагли13:33 - 01.03.2013
Манова ти това ако си го написала аз ставам трамвай Пиарите на бсп пак са се трудили

FACEBOOK