Йовковата "Албена" омагьоса публиката в Банско

снимки: Община Банско

В Йовковия свят добротата, красотата и любовта са вечни ценности, а греховността е временно състояние на човешката душа. Оня грях, който винаги носи в себе си изкуплението. Йовковите герои често вършат грях, заради любовта. Оная любов, която винаги търсят и винаги вярват в нея. Силната и пламенна любов не може да бъде окована. Дори когато е греховна, тя не загива.

По време на Летните театрални празници „На публиката – с любов” в Банско всички съпреживяха тази греховна любов. Най-красивата българска драма – „Албена” по разказа на Йордан Йовков омагьоса публиката на сцената на читалище „Никола Вапцаров”.

В  постановката на Драматичен театър - Пловдив ролята на Албена бе поверена на красивата Саня Борисова. За никого не е тайна любовта на актрисата към този край. Саня отдавна е част от Банско като „банска снаха”. Ролята на Нягул бе поверена в ръцете на младия актьор Христо Пъдев. В нов образ – този на Куцар – бе и Симеон Алексиев. Една блестяща постовка на режисьора Пламен Панев, която успя да провокира и докосне.

Противоречивата, безумно красива и магнетична Албена е онзи символ, който ни кара да се чувстваме живи. Изключително актуална и днес, когато жестокият спор "за" и "против" стои с пълна сила върху крехките плещи на Албена. Мнозина я мислят за грешница, други я обявяват за светица, но тя всъщност е жертва на любовта.

 

снимки: Община Банско
снимки: Община Банско
снимки: Община Банско
снимки: Община Банско
снимки: Община Банско

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//