Йотова: Европейският съюз е в дълг към Турция

Снимка: Президентство

Йотова се срещна с турския вицепрезидент Октай

Срещата между президентите Румен Радев и Реджеп Ердоган в края на 2022 година  даде нов тласък в двустранните отношения между България и Турция. В това бяха категорични вицепрезидентът Илияна Йотова и турският й колега Фуат Октай. В Анкара двамата обсъдиха широк кръг от въпроси на среща, продължила повече от час. В срещата участва и посланикът на България в Турция Ангел Чолаков, съобщават от прессекретариата на президенството.

Споразумението между „Булгаргаз“ и „Боташ“ за достъп до газопреносната инфраструктура на турската държавна енергийна компания беше определено от Йотова и Октай като най-бързия и пряк резултат от разговорите между Румен Радев и Реджеп Ердоган. „13-годишното споразумение допринася за сигурността на газовите доставки за България, а и за цяла Европа“, изтъкна Илияна Йотова и припомни вчерашното откриване на строителните дейности по изграждане на междусистемната газова връзка „България – Сърбия“ на българска територия. Двамата вицепрезиденти откроиха възможностите за бъдещи проекти между България и Турция в областта на енергетиката. Турция отбелязва напредък в развитието на водородните технологии и проявява желание за сътрудничество с България в тази сфера.

Вицепрезидентите на България и Турция дадоха висока оценка на проведения миналата седмица в Истанбул голям инвестиционен форум, организиран от Българската агенция за инвестиции, който събра представители на властите и бизнеса от двете страни на границата. На форума бяха обсъдени възможностите за сътрудничество между България и Турция в сектора на автомобилостроенето и машиностроенето, както и в областта на здравеопазването и балнеологията. „Турция се превърна в един от световните здравни центрове с медицина на много високо ниво. От турска страна има интерес към инвестиции в здравния сектор в България, включително и за развитие на цялостна система за долекуване, в която да се използва балнеолечението“, посочи българският вицепрезидент. Йотова и Октай обсъдиха и възможностите, които ще открие пред туризма новата самолетна линия Истанбул-Пловдив, която трябва да бъде открита на 18 февруари.

Сред основните теми на разговора беше и охраната на общата граница. Сериозен е ангажиментът на турската държава, заявен и при срещата между президентите Радев и Ердоган, по подсигуряване на общата граница. „Европейският съюз е в дълг към Турция, тъй като не е изпълнил все още всички ангажименти, поети със споразумението от 2016 г. за справяне с миграционния поток“, заяви българският вицепрезидент пред турския си колега.

На срещата беше обсъдена войната в Украйна и необходимостта от международни усилия за постигане на мир. Вицепрезидентът Йотова изтъкна активната роля на Анкара в търсенето на мирен изход от военния конфликт.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK