Изложби в горещия Благоевград очакват посетителите на музея

Снимка: РИМ

Вижте програмата

Изложбата „Златният трън” ще бъде открита на 20 юли от 17:30 часа в Регионален исторически музей - Благоеград.

Тя разказва за пътя на маслодайната роза от Анадола до малкото подбалканско градче Клисура. Виждайки за пръв път растението, клисурци присмехулно го наричат „анадолския трън”. Когато след време анадолският трън избавя местните абаджии от разоряване, клисурци сменят името с по-достойно –„златния трън”. А младия гурбетчия, който пренася розата, наричат шойлек т.е. благодетел.

Какво прави клисурското гюлово масло уникално, какво са гюлпана и шачаче, как да си направите домашна помада от рози или пък прочутото сладко от рози, а защо не и гюловица, както и още много интересни факти и данни за розопроизводството можете да  научите от мобилната изложба на ИМ Клисура „Златният трън”. 

Официално откриване на фото-изложба "Лято на пътешественика в музея” ще бъде проведено на 19 юли от 17:00 часа в Регионален исторически музей – Благоевград.

Професионалните пътешественици от Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма – АБУЖЕТ ще представят интригуващи близки и далечни дестинации чрез свои авторски снимки. Изложбата е част от инициативата “Лято на пътешественика в музея” в партньорство с Регионален исторически музей – Благоевград, посветена на 65-тата годишнина на Асоциацията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK