Изложба „Реставрация на паметта“ откриват в Кюстендил

Художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора", снимка: infomreja.bg, архив

Изложба „Реставрация на паметта. Не/познати художници от една картина” ще бъде открита в Художествената галерия "Владимир Димитров – Майстора" в Кюстендил на 25 септември от 17.30 часа.

"Експозицията е един интересен изследователски проект на изкуствоведа Пламен Петров и реставратора Илинка Чергарова от екипа на Софийска градска художествена галерия. В основата е произведението на Асен Василиев „Обсъждане на картина”, поясняват от галерията.

Създадена в средата на миналия век, творбата многократно е включвана в изложби, но дълго време изобразените в нея личности остават непознати за публиката, а и за специалистите. Научното любопитство на Илинка Чергарова и Пламен Петров след почти двегодишна работа помага тези потънали в забрава образи да се възродят наново.

Изследванията показват, че в платното са изобразени едни от най-изтъкнатите художници на Кюстендил – Владимир Димитров – Майстора, Иван Ненов, Крум Кюлявков, Кирил Цонев, Богомир Лазов, Стоян Венев, Борис Колев, Драган Лозенски, Борис Елисеев, Любен Стоименов, Иван Йорданов, Григор Попдимитров, Васил Евтимов, Никола Иванов – Шаната, Райна Евтимова, Евтим Томов, Богомир Лехчански, Асен Янчев, Владимир (Поп) Григоров, Мордохай Бенцион и самият автор на картината Асен Василиев. Авторите на проучването се натъкват на впечатляващ детайл от произведението, който разкрива връзката му с прословутата фреска на италианския художник Рафаело – „Атинската школа”.

Екипът, създал експозицията, е подбрал произведения на всеки от изобразените в картината художници, голяма част от които не са показвани от десетилетия. Освен творби, дело на немного познати автори, могат да се видят платна на Майстора, Кирил Цонев и други, които изненадват и представят в нов аспект техния богат художествен талант. Наред с преобладаващите живописни платна са включени графични отпечатъци и скулптура.

Изложбата е придружена от каталог, в който е проследен процесът на проучване на „Обсъждане на картина”, а за всеки един от изобразените на платното е подготвена кратка биографична справка, която предоставя единствените към момента известни данни за някои от художниците.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK