ЮЗУ се подготвя за честването на 230-годишнината от рождението на Неофит Рилски

Снимка: Infomreja.bg

Митрополит Неофит ще бъде Патрон на обществения инициативен комитет

През 2023 г. се навършват 230 години от рождението на големия български просветител, църковен деец, художник, преводач и писател Неофит Рилски.

Неговата народополезна дейност е тясно свързана с цялостния културен възход на българската  нация. Той е една от онези значими фигури, които запалиха искрата към модерно образование и културен възход през епохата на Възраждането. За отбелязването на тази важна годишнина Югозападният университет „Неофит Рилски“, съвместно с Неврокопската света митрополия и Рилския манастир, е инициатор за учредяването на обществен инициативен комитет, в който участие ще вземат различни институции и научни дейци, съобщават от институцията.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще бъде Патрон на обществения инициативен комитет за честванията по отбелязване на 230-годишнината от рождението на големия възрожденски деятел. 

Програмата включва серия от научни, издателски и популяризаторски инициативи, между които провеждане на национална научна конференция, издаване на сборници, учредяване на студентска стипендия, организиране на изложба, изготвяне на документален филм и др.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2