ИТН настоя за пълен одит на избирателните списъци

Снимка: БГНЕС

БСП настоя да бъде създаден активният избирателен регистър

Депутатите от Комисията по правни въпроси се скараха за избирателните списъци. Ние трябва да дадем стимул на българските граждани в чужбина да си дадат адреса, настоя председателят на 45-то Народно събрание Ива Матева по време на парламентарната правна комисия.

Недопустимо е в България личната карта да струва 18 лева, а в чужбина да бъде 20 евро, посочи Матева. Няма как да бъдат стимулирани българските гражданин да отидат в посолствата за смяната на личната карта. Трябва да помислим как да помогнем на хората да заявяват своите адреси, за да няма дописвания в изборния ден, настоя тя.

От ИТН настояват за пълен одит на избирателните списъци. Нека да не действаме прибързано, да помислим какво правим, призова парламентарният шеф.

Депутатът от БСП Крум Зарков посочи, че в последните 30 години заради различни съображения не се правили нищо за избирателните списъци. За дописванията не предлагаме нищо друго освен сегашния ред за дописвания, обясни Зарков. За гражданската регистрация е нужна цялостна реформа, но ние нямаме времето и възможността да я осъществим посочи депутатът.

Един от най-големите проблеми е, че ние нямаме точна информация за това колко хора са в чужбина, къде живеят и къде се намират, отчете Крум Зарков. БСП настоя да бъде създаден активният избирателен регистър, който да бъде щадящ и да не затруднява хората.

Депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков недоумява защо въпросът за избирателните списъци да бъде извън Избирателния кодекс. По думите му за избирателните списъци е невъзможно човек да няма постоянен адрес. Ако сме толкова несъстоятелни, може да се обърнем в партньорските държави и ще ни направят избирателни списъци за много бързо време, категоричен бе Чолаков./ news.bg

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK