Ирена Анастасова: Предсрочните избори крият рискове за България

Снимка: БСП

В настоящата ситуация партийните интереси трябва да се загърбят и да мислим първо за страната си

"Снощи до приключване на заседанието на Националния съвет на БСП нямахме друга информация. Знаем, че се полагат усилия за събиране на мнозинство, което е отговорност на мандатоносителя. Сериозно е усилието и се водят разговори с народни представители от другите парламентарни групи." Това заяви заместник-председателят на БСП и председател на Комисията по образование и наука в Народното събрание Ирена Анастасова в ефира на БНР и подчерта, че социалистите не участват в тези разговори, които са отговорност на ПП.

"Когато ние миналата година преговаряхме, водихме разговори с представители на ръководствата на отделните парламентарни групи. Сега доста тежки думи се казаха от страна на едните и другите преговарящи в момента - визирам "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната", но това е тяхно разбиране за политиката и ситуацията. Разумът е най-добрия съветник в такива ситуации и затова ние винаги сме подхождали по този начин", каза още заместник-председателят на БСП.

Според Анастасова в Националния съвет на БСП надделява разбирането, че в настоящата ситуация е по-добре партийните интереси да бъдат загърбени и да мислим първо за страната си. "Не винаги сме печелили като партия, но подобни действия винаги са били в интерес на България. Когато поставим на везните плюсовете и минусите винаги започваме с това кое е по-добре за страната ни", обобщи Анастасова.

"Ако гледаме социологическите проучвания, виждаме, че следващия парламент ще е също толкова фрагментиран и с по-голяма невъзможност за съставяне на правителство. Отивайки на предсрочни избори означава, че до края на октомври няма да има възможност за сформиране на кабинет, а това е периода, в който трябва да се приема бюджета за 2023 година. И ние пак ще се окажем в ситуацията като тази година да приемаме бюджет със закъснение, а виждаме какви последици има това", обясни тя за рисковете пред страната ни, ако не бъде съставено правителство в този парламент и се стигне до предсрочни избори и бе категорична, че в тази ситуация на редица кризи нови избори не биха били изгодни за България.

Анастасова изрази надежда, че останалите от ИТН и народни представители от други парламентарни групи ще проявят разум. "Макар в последните дни да виждам, че разум няма, особено в ГЕРБ, които са тръгнали към разрушителни действия. Те 12 години управляваха страната и такива институционални поражения нанесоха, както и върху системите, че ако не се беше случило това ние щяхме да сме много по-подготвени за предстоящите кризи", заяви депутатът от левицата за поведението народните представители в актуалната политическа обстановка.

В заключение Ирена Анастасова каза, че според нея всички коалиционни партньори са си научили уроците. "Затова ние вчера в Националния съвет на БСП взехме решение, че за подобряване на комуникацията между коалиционните партньори трябва да се създаде специален секретариат, където да се съгласуват решенията. Убедена съм, че ако е намерено мнозинство, то разговорите относно личностите на министрите ще бъдат съгласувани сериозно", завърши тя.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK