Илко Стоянов: Никога не е налагана забрана да се хранят кучетата и никой не е поискал такова нещо!

Снимка: Infomreja.bg

Кметът на Благоевград с позиция за проблема с бездомните кучета в града

Кметът на община Благоевград - Илко Стоянов, излезе с позиция за наболелия проблем с бездомните кучета в Благоевград, озаглавена „За кучетата и хората“ (но не по Джон Стайнбек, а по Алеко Константинов)“. Тя гласи:

„Кметът е човек като всеки друг и не бива да нарушава законите, дори да е с най-добри намерения!

Искам да започна с това какви са правомощията на кмета на една община.

Кметът има правото да вземе проблемно куче в приют, да се погрижи за него и след три дни е длъжен да го върне на местообитанието – там, откъдето го е взел.

Кметът на една община не бива да нарушава законите, дори когато не е съгласен с това, което пише в тях.

Кметът на общината не е свръхчовек и не бива дори да си помисля, че е нещо повече от всеки жител на общината.

Всяко отклонение от тази посока може да донесе временни ползи, но рано или късно ще доведе до щети за жителите на общината. Затова искам да заявя, че аз съм човек, който спазва законите - такива, каквито са, и няма да ги нарушавам.

Ще се опитам да ги променя, но не и да ги нарушавам!

Сега за хората. Има хора, които обичат кучета и правят всичко за тях, без да чувстват необходимост да се снимат и показват в социалните мрежи как се грижат за животните. Това са хора, истински, естествени и скромни.

Но има и хора, които използват кучетата, докато се преструват, че ги обичат. Било то заради финансови интереси или просто, за да задоволят собственото си его, търсейки обществено внимание. Това, което ще напиша сега, е за тези с фалшивата обич.

Като кмет на Благоевград се срещам с много жители и разговаряме по различни теми. По тази причина се срещнах и с хора, които са пострадали от агресивни кучета. Кое точно подразни “природозащитниците”? Че има такива ухапани хора ли? Има, и то много. И въпреки че тези хора са хапани от кучета, те не ги мразят така, както фанатиците умеят да мразят, дори без причина.

Целта на срещата, която проведохме в четвъртък, беше заедно да потърсим реално решение на проблема с многобройните бездомни кучета по улиците на Благоевград. Нито един от пострадалите не изрази крайно мнение към животните, въпреки травмите, които бяха преживели. Точно обратното. Позволихме си да потърсим балансирано решение, което да запази живота на кучетата и същевременно да даде възможност за прилагането на някакъв начален контрол върху безразборното им хранене. Ако бъде осъществен такъв контрол, могат да бъдат постигнати две основни цели:

1. Да се намали възможността да бъдат отравяни кучетата при безразборното хвърляне на храна;

2. Грижещите се за бездомните кучета да подпишат декларация за надзор, като по този начин ще осиновят куче, макар и на улицата. По този начин ще бъде регламентирано кой има право да храни кучетата, за да отсеем тези, които нямат това право! Кое е лошото в това?!

Трябва да отбележа, че към момента на срещата, броят на изявилите желание да бъдат надзорници на бездомни кучета в Благоевград беше нула.

Този проект за решение беше изведен като прессъобщение на страницата на Община Благоевград, но очевидно има хора, които не могат да четат, не искат да четат или пък просто им харесва да лъжат и да мразят.

Никога не е налагана забрана да се хранят кучетата и никой не е поискал такова нещо! Позволих си единствено да поискам налагането на КОНТРОЛ, чрез който да запазим живота на кучетата и да въведем някакъв начален ред в Благоевград.

Вместо да протече някаква адекватна дискусия по предложението, една фанатична група от самовлюбени “природозащитници” започна за пореден път да разпространява лъжи, да измисля други реалности, да пренебрегва цели групи от хора в обществото, опитвайки се да наложи мнението си като последна инстанция. Именно заради наличието на такива фалшиви “природозащитници”, Благоевград постепенно се е превърнал в естествен развъдник на кучета, а не в място за живот на хората.

Не, драги ми фанатици! Вие не обичате кучетата, Вие обичате само себе си!

Обичта означава Отговорност!

А Вие сте:

- безотговорни към закона,

- безотговорни към кучетата,

- безотговорни към хората!

Не Ви пука за нищо друго, освен да мразите и да сте център на внимание! Как иначе да си обясним факта, че вече няколко дни не спирате да пишете лъжи в социалните мрежи, но не намирате няколко минутки време, за да подпишете декларация, с която поемате отговорност да се грижите за бездомно куче, като негов официален надзорник?

Стотици съобщения и публикации в социалните мрежи, а в реалността - едно голямо нищо.

Броят на декларациите за надзор на бездомно куче пак е толкова, колкото беше и преди - НУЛА! Тази нула е самооценката на “грижещите се” за бездомни кучета. Това е тяхното верую: “ще правя каквото си искам, когато си поискам, а ако стане нещо, кметът е виновен и аз ще се появя в социалните мрежи.”

Накрая искам да се обърна към тези, които наистина обичат кучетата. Грижете се за бездомно куче, никой никога не ви е забранявал. Просто попълнете декларация, че го правите, за да прекратим този хаос, от който страдат и хората, и животните. Нищо не Ви струва, освен ОТГОВОРНОСТ!“

 

Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK