Художник в Банско показа как малкият жест е над войната

Снимка: Фейсбук, Елена Косеникова

Разнопосочни мнения за пристигащите от Украйна витаят в Банско

Разнопосочни мнения за пристигащите от Украйна витаят в Банско, ала доброто възтържествува.

Пред последните седмици в социалните мрежи се изказват различни коментари „за“ или „против“ да се приютяват в България бежанци, бягащи от войната. Някои са твърдо против, други – по един или друг начин показват съпричастността си към съдбите на милиони, дори и с малки жестове.

Към края на сезона, след успешна работа на галерия „Арго“ в Банско, майстор художникът Александър Манасиев показа, че благата дума железни врати отваря.

Днес станах свидетел за трети път на човечността и щедростта на хората към бежанците от Украйна (т.е. нас).

За първи път бяхме впечатлени от Румъния, която ни посрещна топло, хората ни дадоха квартира, храна и пари.

За втори път ме впечатли гостоприемството на България: живеем близо до курортен град Банско и тук нашите хора са настанени безплатно в удобни хотели.

И за трети път - днес - ще разкажа за познанството с галерия Арго.

Така започва историята на фотографа Елена Косеникова, намерила дом в Банско.

Тя споделя как нейният син е получил най-ценния подарък след поредица трудни дни извън родината им:

Излязохме на разходка в Банско, разходихме се по улицата близо до центъра, където има много магазинчета за сувенири, а очите ни бяха привлечени от китара от метални механизми, на щанд. Егор не можа да го подмине, уникално беше. От китарата очите ни паднаха на плота с малките неща, имаше метални бижута от малки стари детайли на часовника. Децата започнаха да крещят, че искат да имат такива малки китари - имало същата китара от механизмите, но малка. Егор се разстрои, че цената е висока. Бях готова да му го купя на рождения му ден. Тогава чичо-продавач излезе, виждайки това вълнение, питайки „откъде сме“. Той разбра, че сме от Украйна и каза на децата „Сам ги правя тези неща, подарявам ви ги!“.

Децата се зарадваха, исках да ги платя, но той твърдо отказа парите. Много готин човек.

Магазинът продава картини от различни автори. Той каза, че е отворил магазин-галерия в чест на баща си, художник, починал преди 3 години…

Междувременно общинският съветник от Банско Димитър Юлев и семейството му се сблъскат с неприятна ситуация, за която отново съобщава в социалните мрежи:

Днес жена ми, която е украинка, разхождайки се с малката ни дъщеря и говорейки по телефона с нейна близка на руски език, се разминава с две жени – украинки, с деца, които минавайки покрай нея, на украински те казват: „Още една руска гнас“…

По случая Юлев коментира, че би трябвало да има по-твърда намеса от страна на органите, отговарящи за бежанците и тяхното отношение в страната домакин.

Силни „диалози“ в мрежата бяха разпалени и от случай с нарязани гуми, за който се твърдеше, че украинци са извършили акта върху кола на руско семейство, живеещо в комплекс край Банско.

Оказа се обаче, че не националността на хората, а дългогодишни междусъседски разпри за паркиране са довели до събитието.

Снимка: Фейсбук, Д. Юлев

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//