Хотел „Рила“ над Белица "оживява" за коливинг, ще измести ли Банско?

Снимка: themagicoftraveling

Днес бившият хотел „Рила“ е закупен от предприемач

Хотел „Рила“ над Белица – една перла в короната на планината, която е изоставена с години, е напът за заживее втори живот. И то бурен, млад, развиващ се.

Така наречените Coworking и Соliving движения в целия свят се развиха и в Банско. Открити бяха споделени офиси, а „номадите“ намериха подслон в Пирин.

Днес бившият хотел „Рила“ е закупен от предприемач, който смята да превърне терена в идеалното Ко-място – за споделено работене и живеене.

Представяме ви едно интервю на themagicoftraveling, където Матиас Цайтлер обяснява за идеята си.

Проектът представлява жилищно пространство, разположено в отдалечена, красива обстановка в сграда на бивш хотел. Тя е уникална, защото се управлява като кооперация, като членовете притежават дял в операцията. Освен това членовете ще притежават свои апартаменти в коливинг пространството, което дава чувство за собственост и общност. Проектът се ръководи от основателя на Coworking Bansko и Bansko Nomad Fest, Матиас Цайтлер, който започва да се стреми да се разшири в coliving, след като вижда потенциала дигиталните номади и отдалечените работници да живеят и работят заедно.

Как откри Семково?

От доста време обмислям идеята за коливинг. Страхотно е, че имаме Коуъркинг Банско. Все пак чувствам също, че в бъдеще хората ще искат не само да работят заедно, особено дигиталните номади и отдалечените работници, но също така ще искат и да живеят заедно. Опитах се да направя проект за коливинг тук в Банско, но се оказа доста сложно. Първият имот, в който искахме да живеем заедно, беше по-малка къща за гости и искахме да я купим. Но ковид се случи, така че прекратихме сделката около седмица и нещо преди всичко да влезе в режим на локдаун, което беше доста добре за нас, но в крайна сметка не се осъществи идеята за коливинг.

След това се опитах да преустроя сграда на груб строеж в Банско, но се случи войната в Украйна и всички строителни компании бяха много притеснени от покачването на разходите за строителство и не искаха да ни дадат фиксирана цена за завършване на сградата. Но, разбира се, в модел, при който хората купуват апартаменти, те обикновено искат да знаят колко ще им струва закупуването на апартамент. Така че не можахме да осъществим и този проект.

И тогава си помислих: „Защо не опитаме да намерим сграда на място, което е по-достъпно като цена от Банско?“. Тъй като това, което правим, е да донесем нашата общност, тогава не зависи от това къде се намираме, стига да е достатъчно голямо, за да можем да правим много неща там. И заразглеждах много отдалечени места и намерих някои интересни такива около Кюстендил и Стара Загора, но някак си не ги усетих. Предпочитам планината.

И тогава попаднах на Семково и си помислих, че Семково има огромен потенциал за нас, защото е в упадък от няколко години, което означава, че можем да купим недвижим имот на много достъпна цена и не е нужно да правим строителство. Трябва само да правим ремонти. Разбира се, това е много по-малко рисковано, защото цената за боядисване на стената и смяна на килима е по-малко зависима от производството на стомана, например.

Така че съм много щастлив, че намерих тази сграда. Собствениците са група по-възрастни господа, които управляват различни хотели. Първоначално купили хотел Рила, за да го превърнат в 5-звезден хотел, но тъй като остаряват и децата им напускат страната и не искат да се занимават, собствениците бяха много щастливи да разберат, че се интересуваме от закупуването на сградата и превръщането ѝ в нещо.

Кои три основни аспекта на Коливинг Семково го правят уникален проект?

Най-важният уникален аспект е, че ще управляваме това като кооператив. Това означава, че хората ще управляват съвместно дейността операциите. Опитахме се да направим това с Коуъркинг Банско, общността да има част от бизнеса, но веднъж като е започнато, е трудно. В Коливинг Семково искам да направя това от самото начало на проекта. Насочен е към това да го притежаваме заедно.

Друг аспект е, че хората ще притежават апартамент в това жилищно пространство. По света има все повече и повече пространства за съжителство, също и големи такива. Все пак те се управляват от големи компании, които правят пари на фондовия пазар и имат много различен възглед за това какво е коливинг въз основа на техните очаквания за недвижими имоти, в сравнение с това, което искам аз от гледна точка на общността. Така че мисля, че възможността да притежаваш апартамент там е вълнуваща. Самият проект е доста мащабен. Наличието на жилищно пространство от 200 единици е значителен размер. Повечето coliving пространства са по-малки, въпреки че има по-големи в големи градове като Лондон, например. Забележителното е, че освен това имаме около 50 процента общи части, което означава, че имаме много пространство за работни помещения, обща кухня, кино, за провеждане на всякакви семинари, йога, имаме фитнес зала и басейн. Така че имотът разполага с много удобства.

Третият уникален аспект е, че е наистина отдалечено. Намира се на място, където няма ресторанти, магазини и бензиностанции. Намира се на 20 минути от съседния град (Белица). Има две университетски бази близо до мястото, където студентите идват през зимата, има хотел и малки бунгала в гората, но като цяло това е много отдалечено място. Това ще бъде много полезно за нас да изградим тази общност, защото хората, които идват в Coliving Semkovo, ще се ангажират много с останалите хора, за разлика от голям град като Барселона, където се случват много неща и е наистина трудно да се създават дълбоки връзки. Поради своята отдалеченост Семково някак принуждава хората да бъдат близо един до друг и мисля, че това ще създаде специален тип общност.

Какво представляват приоритетните поддръжници и защо са от съществено значение за Коливинг Семково?

Идеята е да направим този проект подобно на груповото финансиране, където тестваме пазара, за да видим дали има достатъчно интерес към тази идея. Винаги е лесно да попълниш формуляр и да кажеш: „Да, искам да купя апартамент в бъдеще!“, но често по-късно животът се променя, идеите се променят и някои хора не виждат това като сериозен ангажимент. Тъй като искаме ние да управляваме и да нямаме голям инвеститор, който купува и реновира апартаментите и след това ги продава със сериозна надценка, трябва да разберем в общността дали имаме достатъчно хора, които искат да го направят заедно.

И за мен моделът на приоритетен поддръжник означава, че хората слагат малко пари на масата сега и не получават тези пари обратно, така че това е истински ангажимент и ги кара да мислят малко повече, ако искат да бъде част от този проект. Ако го направят, техният принос ще ни помогне с развитието на проекта, което означава, че трябва да внесем депозит към продавача и да се опитаме да намерим купувачи за сградата. Ние също трябва да платим на архитекти, технически инспектори, адвокати и други администратори, за да определим как можем да преобразуваме тази сграда от сегашния ѝ статут на хотел в отделни апартаментни единици и колко ще струва реновирането ѝ. Защото хората искат да знаят колко ще струва закупуването на апартамента, включително и ремонта. Имаме някои бюджетни оценки на уебсайта, които вече са в правилния диапазон.

Друг аспект на приоритетната подкрепа е, че ни помага да плащаме за маркетинг. Наели сме човек за PR и медии. Също така търсим да наемем маркетинг мениджър, за да намерим всички купувачи и да вдигнем шум около Семково. Искаме хората да започнат да ходят там, докато ремонтираме, така че да отворим с пълна къща.

Как се става приоритетен поддръжник?

Отивате на уебсайта, попълвате формуляр, който ви позволява да изразите интерес, можете да се регистрирате за бюлетина или направо да действате и да платите невъзстановимата такса за приоритетен поддръжник (която в момента е 600 евро и ще се покачва с напредването на проекта, за да възнаградим хората, които са били част от него по-рано).

След като станете приоритетен поддръжник, това ще ви даде правото да резервирате апартамент. Колкото по-рано подкрепите проекта, толкова по-рано можете да изберете вашия апартамент от наличните етажни планове. Поддръжниците ще имат приоритет в процеса на реновиране. Искаме да направим всички щастливи, но когато трябва да приоритизираме нещата, приоритетните поддръжници са на първо място.

Какви са посещенията на място в Семково?

Веднъж месечно правим посещение на място в Семково, което донякъде е ограничено до хора, внесли депозит. Осигуряваме безплатен транспорт, хапване и пийване, обиколка на сградата и сесия с въпроси и отговори. Не сме много стриктни – каним членове на Коуъркинг Банско, медийни лица – блогъри, журналисти и други. Към нас ще се присъедини и синът на архитекта, проектирал сградата. Отворени сме и за хора от местната общност в Белица. Те имат история със сградата. Тези връзки ще ни помогнат, тъй като не съществуваме във вакуум. От самото начало искаме да направим този проект много привлекателен. Всеки, който иска да види сградата, докато сме там, е добре дошъл.

На 14 януари е следващото планирано посещение. Ще посещаваме веднъж месечно до продажбата на всички апартаменти. Мисля, че е важно да дойдете тук и да видите сградата, не можете да видите на снимки и видеоклипове колко емблематична и епична е тази сграда. Там можете да започнете да визуализирате как ще използваме пространството.

Какви са сроковете на проекта?

В момента се опитваме да привлечем всички поддръжници. Сега сме 50+ човека. След като достигнем около 150 поддръжници, ще сме разбрали добре и разходите за обновяване (след около 2 месеца), така че на този етап ще изпратим покани на хората да резервират конкретен апартамент на определена цена. Цените варират в зависимост от различните специфики, например някои са с малки балкони, други с големи прозорци, трети с по-малки прозорци, някои са на по-ниски етажи, а други на по-високи етажи, така че цените ще бъдат малко по-различни. Хората ще могат да резервират конкретна единица в зависимост от предпочитанията си. След като имаме 125 продадени апартамента, ще започне цялата сделка с продавача на сградата.

За съжаление се налага да променим предназначението на сградата, която в момента е със статут на хотел, към жилищни апартаменти. Има административен процес около това; промяната трябва да бъде одобрена от главния архитект на Белица и от още няколко държавни агенции. Ще отнеме около три месеца, което ни отвежда в началото на лятото. В този момент предназначението ще бъде променено, а кадастърът ще бъде разделен на отделни апартаменти.

След това ще отидем при нотариус и ще направим сделките с недвижимите имоти. Това означава, че хората ще получат своите апартаменти и след това могат да решат дали искат сами да ги реновират или искат кооперацията да ги реновира вместо тях. Кооперацията ще ремонтира общите части, това вече е включено в цената на отделните апартаменти, но вътрешността на апартамента зависи от собствениците или кооперацията.

Ще направим някои pop-up събития, за да вдигнем шум в края на лятото – може би бихме могли да използваме някои от общите части на хотела и да къмпингуваме навън или да отседнем в студентските бази. Искаме да създадем живот в сградата. Мисля, че трябва да можем да подготвим първите 100 апартамента за следващия зимен сезон. Сградата е от два блока – А и Б. Блок А е малко по-модерен – например дограмата е сменена с по-модерна. Блок Б не е реновиран и трябва да се доработи.

Ще имаме официално откриване следващата зима, ако намерим достатъчно купувачи през следващите два-три месеца.

Как ще се отрази Коливинг Семково на местните?

Има много начини да се ангажираме с местните жители. Искаме да включим местната общност колкото е възможно повече. От една страна това означава общността на Белица. Много хора са танцували и купонясвали в сградата или са работили там и много хора имат приятни спомени и истории за разказване. Някои може дори да искат да ни помогнат да обновим и съживим сградата.

От друга страна двата университета наблизо, които имат студентски бази в Семково, са Технически университет, който управлява ски зоната горе, и УАСГ. Вече започнах процеса, за да видя какво можем да направим с тях. Например, бихме могли да проведем конкурс за студентите по архитектура, за да си представим как можем да направим общите части и как биха изглеждали модерните работни пространства от архитектурна гледна точка. В сградата има стара отоплителна система и факултетът по енергийни системи и автоматизация на сградите може да помогне тук. Могат да се използват много съвременни технологии, които студентите да внедрят. Можем да отприщим много креативност, като се ангажираме директно с тях.

Как ще работи управлението на структурата на разходите?

След като имаме двеста съсобственици, трябва да настроим процеси и инструменти, където всеки да може да дава своя принос и да не сме винаги блокирани в безкрайни дискусии. Искаме да улесним процеса на хората да дават идеи и да участват във вземането на решения.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK