Говорителят на Спешна помощ отново призова да спазваме COVID мерките

Снимка: Infomreja.bg

Болниците и лекарите у нас са на своя предел

България продължава да бъде най-слабо имунизираната страна срещу COVID-19 в Европа. Болниците и лекарите у нас са на своя предел. Темата коментира говорителят на Центъра за спешна помощ в София Катя Сунгарска пред БНТ.

Тя подчерта, че цифрите са тежки и се катерим към доста тежки и сериозни класации. "Може би е добре да кажем, че прекалено много сме се вторачили в правата си и забравяме, че срещу всяко право стои задължение", каза тя.

Ако ние като нация сме решили, че не искаме да се ваксинираме, това е наше право, само че отсреща седи задължението да спазваме мерките, допълни Сунгарска.

"През цялата пандемия, с колегите от спешната помощ в страната, сме първата линия на първата линия, това за нас е повтаряемост. Тази вълна като че ли е по-жестока, защото много млади хора започнаха да се разболяват, някои загубиха и живота си", коментира тя.

Катя Сунгарска обясни, че при огромния стрес и натиск имунитетът на лекарите пада и те също боледуват и са на предела на силите си.

"Миналата вълна беше гняв, сега като че ли е обезверяване. Като цяло обществото ни живее така, сякаш няма вирус, няма пандемия, но когато опре ножът до кокала, се търси някой да е виновен", обясни говорителката на Спешна помощ.

Относно забавянето на линейки - тя обясни, че когато се получи сигнал той се оценява по неговата спешност и първо се стига до най-тежките случаи. Координацията се осъществява за минути, но в София има над 90 болници и затова системата се претоварва.

Тя отново призова мерките да се спазват, за да не се стига до колапс на здравната система. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK