„Виждаме опити на прокуратурата открито да се меси в работата на изпълнителната власт“, заяви говорителят на Министерски съвет Антон Кутев пред журналисти.

Повод за коментарите му беше акцията на прокуратурата срещу високопоставен полицай вчера. Според държавното обвинение става дума за разследване по линия на търговията с антики. Служителят на МВР, обаче, е бил ангажиран и с проверката за злоупотреба със специални разузнавателни средства.

„Както знаете на разпит бяха извикани новия директор на ГДБОП два дни след назначението му, новият председател на ДАНС на следващия ден след назначението му, както и зам.-председателят на ДАТО, който беше извикан броени дни след назначаването на вътрешния министър“, припомни Кутев.

Той добави, че при снощната акция е разпитан като свидетел и Ангел Папалезов, като той е бил обискиран, а жилището му претърсено без да му е повдигнато обвинение. Именно той първоначално беше част от екипа по проверката на подслушванията.

„Виждаме как, след президентската институция, прокуратурата влиза със сила и в МВР. Това заплашва да прерасне в открита война между институциите“, каза Кутев. Той добави, че се подкрепят всички усилия за преследване на престъпници, но са „разтревожени от сплашването на ключови служители в сигурността“.

„Призоваваме всички институции да проявят разум и да работят единствено за издигане на държавността и правовия ред в страната“, каза Кутев.