Гоце Делчев с нов облик след мегапроекта

снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg

Мащабният проект "Подобряване на уличната и паркова инфраструктура в град Гоце Делчев - рехабилитация на 25 улици и зелени площи"  бе представен  в завършения му вид. Кметът Владимир Москов, Александър Симеонов – ръководител обект от фирмата изпълнител „СК-13 Пътстрой” АД - Перник, главният проектант Георги Скрижовски и общинският екип, който  се занимава с подготовката на различните проекти присъстваха на заключителната презентация.

Показани бяха както перфектното изпълнение, така и незначителните забележки на Общината, които в момента се отстраняват. Дългата разходка из рехабилитираните улици, тротоари, зелени площи, детски кътове и междублокови пространства, по време на която десетки граждани искрено благодариха на целия екип за свършеното по проекта.

Приключилият в Гоце Делчев проект е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие с 15 % съфинансиране от републиканския бюджет. Стойността му е 8 544 759.57 лв.

При презентацията кметът Владимир Москов обясни, че на практика дейностите по проекта са реализирани в рамките на пет месеца и при много трудни атмосферни условия, но въпреки това фирмата изпълнител се е справила отлично. Той бе категоричен, че реализирането на този проект е променило коренно облика на Гоце Делчев, както и съзнанието на жителите на града за опазване на новите придобивки.

Москов благодари за добре свършената работа както на фирмата изпълнител, така и на всички служители в кметството, които контролираха работата по проекта.

Хронологията по изпълнението на проекта, както и постигнатите резултати представи подробно Асан Имамов – главен специалист „Икономическо развитие” в Община Гоце Делчев. Той заяви, че крайните бенефициенти са над 5 000 души, които живеят по обновените 25 улици в града. Освен тях проектът ще се отрази на всички жители, гости и на бизнеса, от който зависи икономическото развитие на Гоце Делчев. 

В резултат на извършените ремонтни дейности са преасфалтирани 25 улици, напълно обновена е и една от проблемните улици "Бяло море", където бе изградена и трета лента за движение на превозни средства. Изградени са 3 беседки за отдих, 2 детски площадки, подменена е тротоарната настилка и е извършено цялостно преасфалтиране.

Напълно обновен е и градският парк в Гоце Делчев, който се превърна в любимо място за посещение на всички жители и гости на града.

Проектът получи масово одобрение от хората в града. Високата оценка за изпълнението му и ползата от него стана известна след отчитане на резултатите от проведената анкета с над 60 души на възраст от 7 до 80 години. Според проучването най-голямо е одобрение е получил фонтанът, който се е харесал на 100 % от запитаните.

Детските площадки, пейките и кошчетата, тревните площи, както и осветлението също са сред най- високо оценените от анккетираните. На въпроса „Какво още бихте искали да има в парка?”, участниците в анкетата във възрастовата група от 7 до 20 години са дали най-много предложения. Сред тях са: поставянето на гумирани настилки под пързалките и другите съоръжения за игри, спортни игрища, повече люлки и фитнес уреди.

Някои от анкетираните са поискали да има по-силно осветление, още една беседка и повече цветни алеи. Част от анкетираните смятат, че не е нужно нищо повече, тъй като настоящият парк задоволява изцяло техните нужди и желания.

Анкетираните на възраст 40-50 години са предложили да има повече спортни площадки и игрища за различни спортове, както и писта за картинг и скейт. В другите възрастови групи хората са посочили, че желаят да има повече чешми, да има повече културни прояви, както и животни в парка, сочат  резултатите от представителната анкета.

На въпроса „Какво мислите, че трябва да се направи, за да се запази изграденото”, хората от всички възрастови групи са дали категорични отговори, че е необходимо да има денонощна охрана, строг контрол и много сериозни санкции. Част от анкетираните подкрепят идеята за видеонаблюдение и за заключване на парка през нощта.

Във всички възрастови групи хората са на мнение, че самите жители на града трябва да проявят повече отговорност, съзнание и самоконтрол за да се опази на 100 % направеното, в което са вложени и парите на данъкоплатците.

По време на анкетата най-голяма е била активността на местното население в отговорите на въпроса "От какво още има нужда град Гоце Делчев?”. Постъпилите предложения са за: зоопарк, ледена пързалка, плувен басейн, аквапарк, лятно кино, повече детски площадки в целия град, асфалтиране на други улици в Гоце Делчев, както и обновяване на останалите зелени площи в града.

Сред другите направени важни предложения по време на допитването жители на Гоце Делчев са поискали кардинално решаване на проблема с бездомните кучета, поставянето на повече указателни табели, спортна зала за различни видове спорт, места, на които да могат да се разхождат домашните любимци, повече концерти и театрални постановки, повече пейки за отдих в целия град.

“В момента се подготвя още един такъв голям проект, касаещ обновяване на улиците и зелените площи, като този път проектът е ориентиран към северната и западната част на града. Много сериозно се отнасяме към всички направени предложения по време на  допитването и ще се опитаме по-голямата част от тях да реализираме", заяви в заключение кметът Владимир Москов.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg
снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg
снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg
снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Щурец17:31 - 11.07.2012
Бръмбар,да не ти пука!Бай Киро е поредният лизач на Моската,който за 17 г на управление доказа,че е едно голямо нищо.Какво направи Москов толкова време за родният ни град? Нищо освен да прогони младежите,освен да си напълни джобовете и да свири на ДПС.Освен прехваленият парк,който за година време ще се разруши скоро ще се похвали и с грандиозен проект на джамия.През това време съседно Хаджидимово бе възстановено и освежено от кмета им и то за мижави пари.Ще дойде време ще сравняваме парка ни с този на Хаджидимово.Бас,че техният ще е в пъти по-хубав и евтин.Простете му на Владо,той толкова си може!Той е свикнал с чужди заслуги имидж да прави.Още 17 г. да е кмет пак няма да мръдне умствено,а само финансово.
Бръмбар17:09 - 11.07.2012
Бай Киро, ти не си прав! Пързалките са за деца докъм 5 години - краката им стигат до половината пързалка; люлките - също, с изключение на една и то тя не е обезопасена. Фитнес уредите са за деца 10-12 години и нагоре. Децата между 5-10 години не са предвидени за тия площадки! Съоръженията са ниски, за да се пести от настилката. Пясъкът вдига прах и създава риск за алергии и астма. Така че за каква хубост и удобство говорим?! Фонтанът е хубав, беседката - също. Но всичко останало търпи критика.
бай Киро15:42 - 11.07.2012
Бръмбар не си прав! Фитнес площадката е предназначена точно за по-големите деца. А парка наистина е хубав - дори хора от други градове, като дойдат и се разходят в него, го признават. Естествено, винаги може и повече, но това ни е проблема на българите, каквото и хубаво да ни направят - пак ще сме недоволни... Спомнете си как изглеждаше парка преди, и как е сега!? Разликата е ОГРОМНА! Лично аз бях скептично настроен, но сега съм приятно изненадан от резултата
бай Киро15:36 - 11.07.2012
Бръмбар не си прав! Фитнес площадката е предназначена точно за по-големите деца. А парка наистина е хубав - дори хора от други градове, като дойдат и се разходят в него, го признават. Естествено, винаги може и повече, но това ни е проблема на българите, каквото и хубаво да ни направят - пак ще сме недоволни... Спомнете си как изглеждаше парка преди, и как е сега!? Разликата е ОГРОМНА! Лично аз бях скептично настроен, но сега съм приятно изненадан от резултата

FACEBOOK

//