Глобиха собственика на „Шапковатъ Кръчмъ“ за жива реклама с костенурки

снимка: alakart.bg

Състав на Районния съд в Гоце Делчев, председателстван от Стефан Шарланджиев, отказа да отмени наложената глоба от 500 лева на Станислав Шапков - собственик на механа „Шапковатъ Кръчмъ“ в гоцеделчевското село Делчево.

Собственикът на атрактивния комплекс е син на известния благоевградски бизнесмен Георги Шапков, чийто корен е от същото село.

Наказателното постановление е от 17 юни 2012 г. и е наложено от директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград за това, че за атракция и жива реклама Станислав Шапков си позволил да ползва рядък и защитен вид костенурки.

Сигналът за развъжданото в двора на комплекс „Шапковатъ Кръчмъ“ стадо от 8 защитени от закона шипоопашати костенурки е бил подаден от природозащитници. Те предоставили на контролните органи видеозапис, от който било видно, че корубите на костенурките били надписани с инициалите на заведението - Ш.К., с бяла боя с рекламна цел.

В сигнала си еколозите посочили още, че движението на защитения вид костенурки било ограничено само в рамките на двора на заведението, който бил ограден с високи дувари.

Наказателното постановление е на основание чл. 125, ал. 1 от Закона за биологичното  разнообразие за извършено нарушение по чл. 38 от същия закон.

В 14-дневен срок постановлението и наложената глоба от 500 лева подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Благоевград.

Костенурките са иззети от собствениците на заведението в село Делчево и пуснати на свобода в естествената им среда.

В началото на април инспектори от РИОСВ - Благоевград подготвиха за унищожение над 50 препарирани животни, конфискувани при различни акции в Пиринско през последните 10 години. Сред иззетите защитени видове имаше и ценни екземпляри, изложени в „Шапковатъ Кръчмъ“.

 

 

КОМЕНТАРИ

до оня12:10 - 09.06.2013
хахахаах , викаш дребни неща , има и по едри , дори грамадански , споко по малка , защитниците сдават багажа .
--22:15 - 05.06.2013
шипоопашати или шипобедрени костенурки, широкоопашати няма
оня22:13 - 05.06.2013
Е не сте прави!Цветанов сега със себе си ли да се занимава или да оправя Шапков.Не пишете за дребни неща.Ако само това му е прегрешението и прочие на Шапков, то е готов да бъде канонизиран!
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//