Гюлен нападна турското правителство за убийството на руския посланик

Снимка: Selahattin Sevi/Zaman Daily via Cihan News Agency/Reuters

Турският ислямски проповедник в САЩ Фетулла Гюлен обяви, че е "шокиран и дълбоко натъжен" от убийството на руския посланик в турската столица Анкара, съобщава "Франс прес".

Турски полицай застреля Андрей Карлов по време на фотоизложба в понеделник вечерта.

Кметът на Анкара спекулира, че стрелецът може да е свързан с живеещия в изгнание Гюлен. Турски медии също твърдят, че нападателят може да има връзки с Гюлен. Правителството на Турция обвинява проповедника за неуспешния опит за преврат на 15 юли.

"Осъждам по най-категоричен начин този ужасен терористичен акт", отбеляза Гюлен в съобщение.

"Никакъв тероризъм не може да бъде оправдан, както и извършителите и техните цели", поясни той и добави, че турският народ и светът очакват правителството да разследва обстоятелствата около това нападение, да се установи самоличността на тези, които са съучастници в престъплението и да се предприемат необходимите мерки, за да не се случват подобни нападения за в бъдеще.

Гюлен, който живее в САЩ от края на 90-те години на XX век, категорично отрича да има участие в опита за пуч.

Той също разкритикува правителството за нападателя - полицай, който е служил в звената за борба с безредиците.

Турски и международни експерти многократно повториха, че се е влошила ситуацията със сигурността и контратерористичните действия заради решението на турското правителство да прехвърли стотици полицаи от звената за антитероризъм на несвързани с тяхната работа длъжности, както и заради уволненията и арестуването на много други от 2014 година, продължи проповедникът.

Той също призова Турция и Русия да работят за разрешаване на сирийския конфликт. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//