ГЕРБ води с 5% на БСП, ПП взима 14,6% от гласовете

Снимка: Infomreja.bg, архив

3% от избирателите няма да гласуват заради машините

Системните партии подобряват позициите си за сметка на новите политически субекти. ГЕРБ не само запазват поддръжката си, но и има известен растеж. С подкрепа от 24,2% от подадените гласове се очертава тя да бъде първа политическа сила в следващия парламент.

Това показва представително проучване на "Сова Харис", проведено в периода 5-12 октомври 2021 г. сред 1010 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Изследването е по поръчка на Dir.bg.

При БСП се регистрира значимо възстановяване на позициите (19,1%), показва проучването.

При формациите, подкрепяни от протестния вот, се регистрират значителни промени.

Появата на нов значим политически субект в този сектор води до редукция на подкрепата за всички останали.

"Продължаваме промяната" засега може да разчита на 14,6% от подадените гласове. При ИТН - първата политическа сила в предишния парламент - ерозията е най-силно изразена (14,4%).

Като сигурни участници в бъдещето Народно събрание са Демократична България (9,0%) и ДПС (8,7%). На ръба на бариерата е формацията "Изправи се БГ! Ние идваме!" с 4,2%.

Отсега можем да кажем, че и следващият Парламент ще бъде раздробен, като в него ще присъстват 6 или 7 политически субекта, заключват от "Сова Харис".

55,2% от пълнолетните български граждани заявяват, че са напълно сигурни, че ще гласуват на предстоящите президентски и парламентарни избори.

Това са около 3-3,1 млн. гласа, в сравнение с последните парламентарни избори повишението е с около 300 000 гласа. Съотнесено към изборите от април т.г. се наблюдава намаление.

10,2% от всички избиратели смятат, че съществува реална опасност да се заразят в процеса на гласуване. Почти 3% от всички избиратели (това е една цяла парламентарна група) заявяват, че няма да гласуват поради факта, че трябва да го направят с машини.

Към момента Румен Радев има реален шанс да спечели над половината от подадените гласове на първи тур, смятат от "Сова Харис".

Най-вероятно обаче няма да е налице изискването да са гласували повече от 50% от гласоподавателите от избирателните списъци, за да може да бъде избран президент на първи тур.

Кандидатирането на доказани експерти в своите области като Атанас Герджиков и Лозан Панов повиши интереса към президентската надпревара. Номинирането им в последния момент обаче е голям минус за техните кандидатури. Закъснелият старт на въпросните кандидатури предопределя ниските нива, от които се включват в предизборната борба. Засега регистрираната подкрепа за основните конкуренти на настоявия президент се ограничава основно в рамките на партиите, които стоят зад тях - ГЕРБ и ДБ, заключват от агенцията.

Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от СОВА ХАРИС в периода 5-12 октомври 2021 г. сред 1010 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Статистическа грешка: максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,1%. Изследването е по поръчка на «ДИР БГ».

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5