ГЕРБ-Благоевград: Не е време да се тегли кредит!

Снимка: Infomreja.bg

Позицията на местната структура е опозиционна

Общинските съветници от ГЕРБ в Благоевград няма да подкрепят предложението на кмета Методи Байкушев за тегленето за заем за 14 млн. лв.

Въпреки това от партията са сигурни, че точката ще бъде гласувана положително.

Обществото в Благоевград обсъди намеренията на кмета да тегли 14,5-милионен заем

Кметът на Благоевград внася в ОбС точката за поемане на дълг за 14,5 млн.

Днес на пресконференция, свикана в клуба, Атанас Камбитов, Красимир Роячки и Кирил Илиев коментираха предстоящите събития на заседанието на ОбС в петък – 31 май.

Ще подкрепим всяко конструктивно добро решение, но в случая не е така. В момента Общината абдикира от отговорност, защото отговорността е да не задлъжнява и да не тежи на гражданите. Заемът е ненужен, аргументите са подвеждащи и несериозни, каза Камбитов.

Роячки изброи факторите, които пълнят общинската хазна и не би трябвало да се говори за недостиг, който да бъде покрит със заем:

Предстои голямо увеличение на такса „смет“, увеличиха се данъците, увеличиха се делегираните бюджети на културните и образователни институции. В хазната има значителна сума пари. Не намираме за нужно тегленето на дълга, при положение, че вече бяха теглени 5 млн. Досега всички кметове рефинансираха дълговете. Някои от тях ще бъдат изплатени през тази година, но сега кметът заблуждава, че с новия дълг вноската намалява. Ако не се изтегли дълга Общината ще спести 8 млн. лв. за 4 години. Кредитът ще струва по 1500 лв. на семейство в Благоевград.

И още общинският съветник допълни:

В нито една общинска комисия нямаше дебат за предложението. Явно съветниците са решили, че това не е съществено. Мачът е свирен!

Илиев подчерта, че досега Общината също е взимала кредити, но защото е била финансово стабилна, а сега не се налага да тегли, защото кредита би довел до нестабилност.

Членове на комисиите са подложени на натиск. Съветници са привиквани лично и не се говори общо с групите, каза Илиев. Той така и не уточни от кого са привиквани и каза, че „така се чува“, също така Камбитов го апострофира, че може би не е „било редно да споделя това“.

Общината при добро управление може да се оправи с наличното в хазната. Около септември обаче ще се наложи тези средства да се насочат към друго място, но не се казва какво, каза още Илиев.

А Камбитов бе категоричен, че в сметките на Общината има пари.

Кое сега е неотложно, за да бъде изтеглен заем. Аргументите са същите, каквито бяха и за изтеглените 6 млн. лв. от МФ. Кредит се търси на база прогнозна стойност, която показва, че на общината са нужни 2 млн. лв., а не почти 15 млн.

Камбитов каза, че Общината може да придобие средства от верификацията на анаеробната инсталация – 10 млн. лв., както и Общината е имала възможност да си върне 2,5 млн. лв. от санкциите от инталацията.

Не е сега моментът! Всички проекти започват през 2025 година – изчакай!, каза Камбитов.

Той заяви, че няколко пъти е заявявано от страна на Байкушев, че би искал спокойствие.

Спокойствието на администрацията товари гражданите! Трябва да се финансират проекти с добавена стойност и да се търси външно финансиране, предложи Камбитов.

Кметът дойде, яхнал вълната, че няма да взима кредити! Моля ви, обърна се Камбитов към съветниците, премислете позицията си!

ГЕРБ в следващ период на база ваши разумни решения ще си подкрепи!, каза екскметът.

ПОВЕЧЕ ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО:

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//