Георги Тодоров: Ограничаването на автомобилните превози води до тежки последици за ЕС

Снимка: МТИТС

„Необходима е правна сигурност, поради което българската страна продължава да работи активно по Пакета Мобилност I“

Спирането или ограничаването на автомобилните превози води до тежки последици за икономиката и качеството на живот във всички държави членки на Европейския съюз. Това заяви в Пловдив служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров по време на откриването на автомобилното изложение – TRUCK EXPO 2021.

По думите му, всички сектори в ЕС пострадаха от ограничаването на придвижването на стоки и хора през миналата година и особено в първите месеци на пандемията, което е показателно за важната роля на автомобилните превози за стабилността на Съюза.

„Уверен съм, че са направени необходимите изводи и в бъдеще ще се полагат повече усилия за създаването и поддържането на благоприятна среда за транспортния бизнес. Насърчаването на инвестициите, както и изграждането на модерна инфраструктура, също са от съществено значение за стабилността в отрасъла“, заяви Георги Тодоров.

Министърът изтъкна, че за сектора е необходима правна сигурност, поради което българската страна продължава да работи активно по Пакета Мобилност I. „Нашата позиция е категорична и не е променена. Приетите три законодателни акта от Пакета Мобилност I, безспорно водят до крайно неблагоприятни последици за българските предприятия и ще окажат негативно въздействие върху околната среда. Това беше категорично потвърдено и от направената от Европейската комисия оценка на въздействието на новите разпоредби върху климата, околната среда и функционирането на единния пазар“, посочи транспортният министър.

Министър Георги Тодоров изтъкна, че автомобилните превози ежегодно бележат ръст, което налага да се подхожда отговорно и да не се пренебрегва пътната безопасност. „Спазването на изискванията за превози на пътници и товари, както и правилата за управлението и почивките на водачите, са изключително важни и съществени за цялостния модел на пътната безопасност“, посочи Георги Тодоров.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK