Георги Андонов: Фирми на депутати от БСП източват „ВиК”-Благоевград

Георги Андонов, снимка: личен архив

Фирмата на депутата Тодор Радулов от БСП „Сградостроител” АД – Гоце Делчев при неясни правила е спечелила поръчка за ремонт на централен довеждащ водопровод и водохващане „Туфча“ на едноименната река в землището на с. Брезница, централен водопровод за общините Гоце Делчев и Гърмен.

Това стана ясно по време на парламентарния контрол от отговор на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева на въпрос, поставен от народния представител на ПП ГЕРБ Георги Андонов.

Андонов поиска отговор на въпросите кое е наложило ВиК – Благоевград, клон Гоце Делчев, да възложи ремонтните дейности на външна фирма с оглед тежкото финансово състояние, в което се намира дружеството, както и на каква стойност са извършваните ремонтни дейности, кой е изпълнител на ремонта и по каква процедура е избран.

Министър Терзиева уточни, че външният изпълнител е фирмата на депутата от БСП Тодор Радулов, избрана с обществена поръчка, заради спецификата на ремонтните дейности, а средствата, които ще се похарчат са на стойност 46 000 лв. без ДДС.

”Фирмата е избрана по съмнителен начин, до 19 юли 2013 г. тя е била собственост на депутата Тодор Радулов, а първоначалната стойност на ремонта е 15 000 лв. Как е възможно и какви са причините за няколко месеца сумата да нарасне до 60 000 лв. с ДДС”, коментира от трибуната на Народното събрание Георги Андонов.

Той бе категоричен, че това е схема за източване на водното дружество за наливане на партийната каса на БСП, а ВиК се води към фалит, като безогледно се харчат парите на всички платци. Народният представител от ПП ГЕРБ Георги Андонов изрази категорично неудовлетвореност от отговора на министър Терзиева, тъй като според него тя е спестила много от фактите.

”Ще предам на главния прокурор цялата документация по скандалния случай, защото тук е замесена фирмата на още един депутат от БСП. От документите, с които разполагам източник на финансиране на ремонтните дейности е фирма „Пирин ват”, която има три ВЕЦ-а по довеждащия водопровод на река Туфча. ВиК-Благоевград, клон Гоце Делчев, пък се ангажира след това да приспадне сумата от дължимите такси. От търговския регистър е видно, че 50% от „Пирин ват” са собственост на депутата от БСП Кирил Добрев”, заяви още Андонов.

"Нищо скандално няма в обществената поръчка. Тя е обявена миналата година и е съвместна между ВиК и двата ВЕЦ-а, тъй като интересът е взаимен", коментира пред ИНФОМРЕЖА управителят на водното дружество в Благоевград инж. Петър Тунев.

Той допълни, че собственикът на ВЕЦ-овете превежда всеки месец по сметките на ВиК по 6 % от приходите си, или средно по 4-5000 лева.

По думите му общата стойност на поръчката е 86 000 без ДДС, като собственикът на централите е поел ангажимент да осигури машините и материалите за 46 000 лева, а ВиК да извърши строително-ремонтните дейности за останалите пари.

"Този водопровод е от съществено значение, тъй като захранва общините Гоце Делчев и Гърмен. Той е компроментиран от години и ремонтът му бе наложителен", каза още Тунев.

Първоначалният срок за изпълнението на обекта е бил 3 месеца, но впоследствие е удължен заради зимните месеци и поройните дъждове тази пролет.

Според шефа на ВиК по-голямата част от дейностите вече са приключили.

 

КОМЕНТАРИ

работник20:36 - 04.06.2014
Колко жалко, работещо и печелившо дружество - докараха го до фалит. Жалко и за хората, този управител е за затвора. Толкова кражби и злоупотреби, а всички си затварят очите.
Брюлето00:30 - 01.06.2014
Доньо Атаката пак се е напушил и се вихри като прани гащи на тел . Жалка даалийска картинка .
до Атака00:26 - 01.06.2014
Хахахах Ангел Живков се изявява в ТОП ПРЕСА там са плювните , псувните и лапачите . И децата от града знаят но селтаците не .
до АТАКА18:52 - 31.05.2014
Ей,парцал защо не вземеш да се обесиш или да дръпнеш една магистралка? Изборите отдавна свършиха,а ти не си заслужи парите като платен трол.Можеш само да им подухваш на всички изброени от теб лица,гъзолезец прост.

FACEBOOK

//