Финландия се кандидатира за член на НАТО

Снимка: Infomreja.bg

Проектът за присъединяване ще бъде разгледан и гласуван утре от парламента

Финландия реши да отправи молба за членство в НАТО. Това обявиха официално днес президентът и премиерът на страната, съобщава бТВ.

Решението е пряка последица от руската инвазия в Украйна.

„Това е исторически ден. Започва нова ера“, заяви финландският президент Саули Нинистьо.

Утре се очаква проектът за присъединяване да бъде разгледан и гласуван от 200-членния финландския парламент. Подкрепа за членството на страната в алианса бе получена вчера от социалдемократическата партия на премиера Сана Марин.

„Надяваме се парламентът да потвърди решението относно кандидатурата ни за НАТО в близките дни. Тя ще се базира на ясен мандат“, обяви Марин.

Вчера финландският президент информира по телефона руския си колега Владимир Путин, че Хелзинки скоро ще отправи молба за членство в НАТО, което предизвиква заплахи с наказателни мерки от страна на Москва.

Путин посочил, че влизането в НАТО би било грешка, защото няма никаква заплаха за сигурността на Финландия, съобщи Кремъл.

Войната в Украйна предизвика във Финландия исторически скок на подкрепата за влизане в НАТО с цел по-добра защита от Русия, с която страната споделя 1300-километрова граница.

Според последните анкети над три четвърти от финландците желаят членство в алианса – тройно повече, отколкото преди руската агресия в Украйна.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK