Европейски шампион по шах спря да мести фигури

снимка: chessbgnet.org

Златният медалист от Европейското първенството по шах за момчета и момичета през 2008 година в Херцег Нови, Киприан Бербатов вече половин година е извън играта. Международният майстор е преустановил състезателна дейност за неопределено време. Кипи се е отдал изцяло на учебния материал и по-специално на математиката.

Самият той не е решил кога отново ще седне до шахматната дъска, но последното му участие на турнир датира от септември 2011 година. Тогава Киприан записа незадоволително класиране на Европейското първенство в Албена в групата до 16 години. След този шампионат Бербатов няма участие в нито едни турнир не само у нас, но и в чужбина.

През последните няколко години третият братовчед на футболиста Димитър Бербатов е един от най-бързо развиващи се български таланти. Той е роден на 06.08.1996 година в Благоевград и прави първите си стъпки в шахмата в местния клуб "Виктори". Най-големите от многото му успехи са сензационно спечеленият с 6 от 6 на Мемориал Бахаров 2006 г. и бронзовият медал от световно първенство.

Той е европейски шампион до 12 години за 2008 г. и има и доста добри представяния по силни оупъни в Испания. Личен треньор на Бербатов, вече като състезател на Локомотив София е Йордан Иванов, а негов мениджър е Силвио Данаилов. Шахматните специалисти предричаха бляскава бъдеще на Бербатов, особено след като попадна в ръцете на личния мениджър на Веселин Топалов.

ММ Киприан Бербатов, който през август навърши 15 години, бе десети в света по рейтинг до 16 години към дата 01.07.2011г. Близки на Кипи обаче довериха, че талантливият шахматист може да се върне в спорта до края на годината.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK