Евролидерите със споразумение след исторически маратон

Източник: ЕПА

Еманюел Макрон: "исторически ден за Европа"

Евролидерите договориха Многогодишната финансова рамка и плана за възстановяване от пандемията от коронавирус на маратонски преговори, които тази нощ навлязоха в петия си ден, съобщават "Политико" и Гардиън".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в "Туитър" една дума - "Споразумение".

Лидерите на 27-те страни членки постигнаха историческо споразумение от 750 милиарда евро за възстановяване от пандемията, отнела живота на 135 00 души в Общността. 

Фондът за възстановяване, който е съставен от 390 милиарда евро безвъзмездна помощ и 360 милиарда евро заеми, ще бъде прикрепен към Многогодишната финансова рамка (2021-2027) от 1,074 трилиона евро. Евролидерите договориха финансов пакет от общо 1,82 трилиона евро.

Споразумението беше постигнато в 05,30 часа, на петия ден от началото на срещата на върха, която се превръща в една от най-продължителните в историята на ЕС.

"Добро утро на всички", заяви Мишел в началото на пресконференция малко преди 06,00 часа. "Направихме го! Европа е сила. Европа е обединена!", обяви той.

Това бе първата присъствена среща на държавните ръководители на страните членки от наложената блокада през март. Разговорите се проведоха при извънредни противоепидемични мерки. Лидерите често носиха маски и се срещаха в далеч по-голяма зала от нормалното, за да спазват социална дистанция. Делегациите бяха ограничени до шестима представители от традиционните 19.

Седемгодишният бюджет на ЕС - Многогодишната финансова рамка - беше по-трудно договорен заради Брекзит. Националните столици и евроинституциите ще трябва да запълнят дупка от 10 милиарда евро на година или повече, оставена от излизането на Великобритания от Общността. Обединеното кралство бе една от държавите с най-големи вноски в бюджета на ЕС.

Новината за сключеното споразумение качи еврото спрямо долара до $1.145.

Президентът на Франция Еманюел Макрон описа постигнатото като "исторически ден за Европа". /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK