Ердоган отново заплаши, че няма да пусне Швеция и Финландия в НАТО

Снимка: ЕРА / БГНЕС

Той каза това в реч пред парламента в Анкара

Президентът на Турция Реджеп Ердоган предупреди в събота, че страната му няма да  ратифицира кандидатурите за членство в НАТО на Швеция и Финландия, докато двете скандинавски страни не изпълнят обещанията, които са дали на Анкара, съобщи АФП.

"Докато обещанията, дадени на нашата страна, не бъдат спазени, ние ще поддържаме нашата принципна позиция, каза Ердоган в реч пред парламента в Анкара. Ние следим отблизо дали обещанията, дадени от Швеция и Финландия, се спазват или не и окончателното решение ще бъде на нашия парламент", добави той.

През май тази година Турция заяви, че е получила положителни сигнали за вдигане на ветото за членство в НАТО, което първоначално беше наложила на Швеция и Финландия.

От своя страна Осло и Хелзинки обещаха да не подкрепят кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG. Те също увериха, че няма да подкрепят мрежата на мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен, която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г. и която нарича терористична организация с акронима FETO.Ту

Досега 28 от 30 членки на НАТО са ратифицирали членството на Финландия и Швеция. Сред тях е и България. 

Само Унгария и Турция все още не са изпратили кандидатурите за членство в своите парламенти за ратификация.

Припомняме, че ден по-рано стана ясно, че Швеция възобновява издаването на разрешения за износ на военно оборудване за Турция. Националният инспекторат по стратегически продукти на страната обяви, че е отменил забраната от 2019 г. Промяната в политиката на Швеция по въпроса е свързана с кандидатурата ѝ за присъединяване към НАТО.

Скандинавските страни поискаха членство в Алианса по-рано тази година след нахлуването на Русия в Украйна. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Антинатовец02:22 - 07.10.2022
Унгария и Турция имат своя ясня национална политика, браво на Орбан и Ердоган! Нашите дупедавци са срам, но явон повечето българи са такива - роби и с робско мислене пред САЩ. Да те е срам че си българин!
офицер от резерва02:19 - 07.10.2022
Само така, ти си руският кон в НАТО, на тебе се надяваме да разтуриш тая престъпна организация!
Код за сигурност, въведете кода sj2