Ердоган обяви турско нахлуване в Северна Сирия

Снимка: ЕПА

Това заяви президентът на южната ни съседка, докато Съединените щати и Русия призовават Анкара за намаляване на напрежението

Турция възможно най-скоро ще влезе с танкове и войници в районите под кюрдско самоуправление в Северна Сирия. Това заяви президентът на южната ни съседка Реджеп Ердоган, докато Съединените щати и Русия призовават Анкара за намаляване на напрежението, пише БНР.

Ердоган и турските власти възприемат Сирийските демократични сили, които фактически контролират големи части от Северна и Североизточна Сирия, и военното им звено - Отрядите за защита на народа, като терористи, отговорни и за атентата в Истанбул през този месец.

Той беше последван от турски удари по кюрдски позиции, при които според редица свидетелства загиват и цивилни. Това се случваше и при военните нахлувания между 2016 и 2019, след които Турция създаде контролирана от нея буферна зона на сирийска територия по границата между двете страни.

През последните дни имаме преимущество над терористите чрез нашите самолети, артилерия и дронове, заяви Ердоган в своя реч и допълни:

 "Ако е рекъл Господ, възможно най-скоро ще изкореним всички терористи с нашите танкове, нашите войници и редом с нашите приятели".

Кюрдските сили обаче бяха основни съюзници на Западната коалиция в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия. Късно снощи Съединените щати призоваха Анкара за намаляване на напрежението и въздържане от прекалени действия чрез говорителя на държавния департамент Нед Прайс.

Ердоган косвено отговои, че знае кой подкрепя и въоръжава - "терористите" и че го интересува само сигурността на собствения му народ.

Днес чрез турски дрон е бомбардирана база на кюрдските сили, която се ползва и от американски военни. Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека загинали са двама кюрдски бойци.  

Същевременно кюрдските сили продължават да отричат каквото и да е връзка с атентата в Истанбул и се опитват да постигнат деескалация чрез контакти със засегнатите страни. Това заяви командирът на Сирийските демократични сили Мазлум Абди за "Франс прес". Според него "руснаците и американците трябва да спазят заявеното от тях". Русия, партньор на официалния сирийски управник Башар Асад, също призова Турция към сдържане.

Ситуацията в Сирия е тема на среща между представители на Русия, Турция и Иран в казахстанската столица. Друг от участниците във формата, Иран, по-рано днес също бомбардира кюрдски позиции, но такива в Ирак. Техеран обвинява кюрдите за дестабилизиране на Ислямската република чрез протестите в страната.

Според източници на агенция "Ройтерс" турски самолети са използвали контролирано от руски и американски сили въздушно пространство за ударите срещу кюрдски позиции, а командири на свързани с Турция сирийски групировки са предупредени да се подготвят за предстояща наземна операция.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as