ЕК отпуска 500 млн. евро за боеприпаси

Снимка: МВР, архив

Капацитетът за производство ще се увеличи до 2 милиона боеприпаса годишно

Европейската комисия отпусна 500 милиона евро, предвидени в Акта в подкрепа на производството на боеприпаси /ASAP/. Това ще позволи на европейската отбранителна промишленост да увеличи капацитета си за производство до 2 милиона боеприпаса годишно до края на 2025 г.

Комисията приключи оценката съгласно Регламента ASAP за рекордно кратко време и подбра 31 проекта за подпомагане на европейската промишленост при увеличаването на производството и готовността. Очаква се споразуменията за отпускане на безвъзмездни средства с избраните кандидати да бъдат подписани през май 2024 г.

Комисията също така стартира работната програма за инструмента за укрепване на европейската отбранителна промишленост чрез съвместни обществени поръчки /EDIRPA/ и четвъртата годишна работна програма на Европейския фонд за отбрана  /ЕФО/.

Взети заедно, тези програми разполагат с бюджет от почти 2 милиарда евро. Днешните стъпки за укрепване на европейската отбранителна технологична и индустриална база се предприемат след приемането на първата по рода си Европейска стратегия за отбранителната промишленост /ЕСЗД/ и свързаното с нея предложение за Европейска програма за отбранителна промишленост / EDIP/.

С приемането на EDIRPA и стартирането на съответните покани за представяне на предложения Комисията за първи път стимулира държавите членки да придобиват съвместно отбранителни продукти, обслужващи най-неотложните и критични нужди, особено тези, произтичащи от агресията на Русия срещу Украйна. С общ бюджет от 310 милиона евро работната програма на EDIRPA ще подпомага съвместното възлагане на обществени поръчки в областта на производството на боеприпаси и на противовъздушната и противоракетна отбрана. Крайният срок за представяне на предложения е 25 юли 2024 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK