Един от спасителите от Лим получи българско гражданство

Снимка: БГНЕС

На тържествената церемония в Гербовата зала на президентството Сафет Баличевац получи документите си за гражданство на Република България, съобщи сайта news.bg.

Документите за гражданството му му бяха връчени от вицепрезидента Илияна Йотова.

В словото си вицепрезидентът заяви, че истинските герой жертват живота си заради другите, но на "злощастната дата 4 април 2004 година ние загубихме 12 ангела, чиято трагедия никога няма да преодолеем".

"С вашето дело показахте, че човешката добрата все още я има и вие сте доказателство затова", заяви Йотова и допълни, че това е висше дело. Тя добави още, че героизъм днес е да правиш добро, а това е едно висше качество, което не изисква голям житейски опит.

Сафет Баличевац от своя страна заяви, че е изключително щастлив от това, че получава българско гражданство, но добави, че никога няма да забрави отнетия живот на децата през април 2004 г. Баличевац добави, че единственото успокоение, което изпитва е, че успял да помогне на останалите хора от потъналия автобус.

Той изрази своята благодарност към вицепрезидента Илияна Йотова, българския посланик в Белград Радко Влайков, почетния консул в Белград Тодор Тодоров, кмета на Свищов Генчо Генчев и към Община Свищов.

Баличевац сподели, че не е имал финансовата възможност да плати разходите по молбата за получаване на българско гражданство и поради тази причина не го е получил по-рано.

Той каза, че е благодарен на почетния консул Тодор Тодоров, който е уведомил българския посланик в Белград Радко Влайков, и с негова помощ и помощта на българските институции е задействана процедурата.

Баличевац е един от гражданите, които активно участваха в спасителната акция при автобусната катастрофа в река Лим през април 2004 г.
Тогава близо до черногорския град Биело поле и сръбския град Приеполе, на връщане от екскурзия в Дубровник, загинаха 12 деца от Свищов. 38 души от пътниците в автобуса, сред които и други деца, бяха спасени.

През април 2005 г., една година след трагичния инцидент, Република България пое ангажимент за предоставяне на българско гражданство на спасителите като израз на дълбока благодарност и признателност. Четирима от участниците в спасителната операция вече имат български документи за самоличност.

След трагичния инцидент граждани на Република Сърбия и Черна гора, участвали в спасяването на пътниците от падналия в река Лим автобус, бяха удостоени от президента Георги Първанов с ордени "Мадарски конник". Сред отличените бе и Сафет Баличевац, тогава 20-годишен.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK