Два опасни язовира в Кюстендилско

Даниела Годинова, снимка: Нора Василева, infomreja.bg

Два язовира на територията на област Кюстендил са потенциално опасни от преливане, съобщи временно изпълняващият длъжността областен управител Даниела Годинова. Те са на териториите на общините Кюстендил и Бобов дол.

„Хората не трябва да се притесняват. Имам уверение, че язовирът в Кюстендил е под 24-часово наблюдение, ако се наложи – пожарната ще окаже съдействие за източването на определен обем от водата, но гражданите трябва да бъдат спокойни”, допълни Годинова. По отношение на водния обект в миньорската община, то той е частен, а общинската администрация е издала съответните предписания. Конкретно за двата язовира се касае за недобро състояние на преливниците, както и повредени или липсващи клапани за изпускането на водата.

Според Даниела Годинова почти всички язовири в областта, стопанисвани от общините и частни лица, са без проектна и експлоатационна документация, липсва физическа охрана, преливниците са в лошо състояние, липсват изпускателни кранове или достъпът до тях е ограничен. Освен това почти навсякъде е нарушен сервитутът, изграждани са различни видове постройки. Същото е положението и с речните корита.

Специална комисия ще извърши обследване на язовирите на територията на област Кюстендил, за които има издадени предписания за предприемане на действия, касаещи тяхното обезопасяване. В комисията ще влязат и специалисти от „Язовири и каскади”, които ще дадат точна оценка на състоянието на обектите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK

//