Донев: Присъединяването на България към Шенген е в интерес на целия ЕС

Снимка: МС

„В наш общ интерес е да решаваме проблемите, свързани с увеличения миграционен натиск към ЕС“

Присъединяването към Шенген остава приоритет за България. То ще осигури по-силно икономическо сътрудничество, но също и по-добра защита на външните граници и това е в интерес на целия Европейски съюз.

Това заяви министър-председателят Гълъб Донев след срещата си с австрийския канцлер Карл Нехамер в Министерския съвет. Премиерът Донев изрази надежда, че днешното посещение на австрийския канцлер у нас ще допринесе за положително развитие по тази важна не само за България, но и за Австрия и ЕС като цяло тема.

„В наш общ интерес е да решаваме проблемите, свързани с увеличения миграционен натиск към ЕС, както и да работим за укрепване на доверието и сигурността в Шенгенското пространство“, заяви министър-председателят Гълъб Донев.

Премиерът приветства съгласуването на съвместния План за действие между Австрия и България относно предотвратяване на нелегалната миграция, който ще укрепи още повече двустранното сътрудничество в тази важна област.

Министър-председателят Гълъб Донев посочи още, че България разглежда Австрия като традиционен икономически партньор, приема австрийския народ като приятелски и близък.

„Надяваме се да разширяваме и укрепваме нашето сътрудничество не само в сферата на сигурността и на Шенгенското пространство, но и в икономическата област, в културата, науката, туризма и всички области от взаимен интерес“, заяви премиерът.

Донев изрази увереност, че настоящото посещение на австрийския канцлер Карл Нехамер ще допринесе за укрепване и задълбочаване на сътрудничеството между България и Австрия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n